Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Νέα γενόσημα φάρμακα έρχονται στην αγορά! Τι θα γίνει με τα καινοτόμα.

Κοντά στα 384 γενόσημα φάρμακα θα πάρουν πλέον τιμή και θα κυκλοφορούν κανονικά στην αγορά. Τι θα γίνει με τα νέα που μπορεί να σώσουν ζωές ασθενών.
Κυκλοφορούν επίσημα από σήμερα Δευτέρα 384 νέα γενόσημα φάρμακα που πήραν τιμή (μετά από σχετικές διορθώσεις). Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι μόνο ένα τμήμα από τα περίπου 1000 και πλέον που είχαν κάνει αίτηση για τιμολόγηση το προηγούμενο διάστημα και τελικώς ορίσθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.
Αντίστοιχα, δεκάδες καινοτόμα φάρμακα βρίσκονται ακόμη στις «αποθήκες» καθώς δεν έχει ορισθεί από την πολιτεία η τιμή τους. Το επόμενο διάστημα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει το θέμα καθώς ο φόβος εστιάζεται στο γεγονός ότι μπορεί να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Όμως το θέμα που φαίνεται να προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το ζήτημα της λεγόμενης δυναμικής τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων βάση της οποίας τα νέα σκευάσματα παίρνουν τιμή μειούμενη κατά 10% κλιμακωτά ανάλογα με το πότε παίρνουν τιμή.
Μια διαδικασία που υποστηρίζεται δεόντως από την τρόικα η οποία πιέζει να ακολουθηθεί.
Ωστόσο η δυναμική τιμολόγηση φαίνεται ότι θα βλάψει τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες καθώς τα φάρμακα που θα παίρνουν τιμή θα είναι όλο και φθηνότερα ενώ αυτά που θα τιμολογηθούν τελευταία θα έχουν σχεδόν μηδενική τιμή.
Παρ αυτά η τρόικα επιμένει και όλα δείχνουν πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε θα μπορέσει να αποφύγει το σκόπελο.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: