Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο Αγία Σοφία: Πολιτική υπονόμευση για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ.


Αβέβαιο το μέλλον της παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», δυο μόλις μέρες από την επαναλειτουργία του, μετά από «λουκέτο» ενάμιση χρόνου.   
Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΙΝΑΠ «ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ στις 12 Μαρτίου σχετικά με τη λειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, δήλωσε ωμά με τον πιο προκλητικό τρόπο ότι το Κέντρο δεν θα ανοίξει. Ο ελιγμός της διοίκησης του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» και της κυβέρνησης να αφήσει να εννοηθεί ότι θα γίνει ένα μικρό χειρουργείο περιορισμένων απαιτήσεων και σοβαρότητας, γίνεται κάτω από την πίεση του κόσμου. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες για να σταματήσουν αντιδράσεις, θέλοντας να συγκαλύψουν την απόφασή τους να μην ανοίξει η Μονάδα και να μη λειτουργήσει ολοκληρωμένα, με βάση τις ανάγκες για παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που είναι πάνω από 700 το χρόνο. Χάθηκαν έως τώρα 8 παιδιά».
 Όπως υποστηρίζει η ΕΙΝΑΠ,  το Κέντρο το υπονομεύουν όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις για να ενισχυθούν με πελατεία το «Ωνάσειο» και  το «Μητέρα», οι οποίες κωφεύουν στις κραυγές των γονιών ότι σε κανέναν ιδιωτικό όμιλο δεν εξασφαλίζεται η δωρεάν εξέταση και θεραπεία.

Στην ουσία δεν είναι ανοικτό… 
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και εργαζόμενος του νοσοκομείου  «Αγία Σοφία», ο οποίος ανήκε στο δυναμικό της καρδιοχειρουργικής κλινικής, προτού κλείσει.
«Το Κέντρο αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοιχτό» τονίζει μιλώντας στο site «iatrikostypos». «Από την Τετάρτη, που υποτίθεται ότι επαναλειτούργησε μόνο ένα παιδί έχει χειρουργηθεί. Για να ανοίξει το Κέντρο, πρέπει να ανοίξει η Μονάδα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσωπικό για να τη στελεχώσει. Και το αιμοδυναμικό (όπου γίνεται διάγνωση και θεραπεία) υπολειτουργεί και πραγματοποιούνται πολύ λίγες επεμβάσεις και η Καρδιολογική Κλινική έχει συγχωνευτεί με την Πλαστική Χειρουργική και την Ουρολογική Κλινική. Τα σοβαρά περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο ‘’Αγία Σοφία’’».
Και συνεχίζει: «Καθώς είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο που αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά η  Καρδιοχειρουργική Μονάδα είναι απαραίτητη. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, (καρδιοχειρουργούς και καρδιοαναισθησιολόγους) καθώς θα εφημερεύει 30 μέρες τον μήνα.
Υπάρχει η δέσμευση του διοικητή της ΥΠε, πως θα λειτουργήσει η Μονάδα σε δυο μήνες με επικουρικό προσωπικό και μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα νοσοκομεία».  
Ο εργαζόμενος εκφράζει την άποψη πως  δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για πρόσληψη προσωπικού, για να προωθούνται τα σοβαρά περιστατικά στο Ωνάσειο, όπου υπάρχει λίστα αναμονής και όπου πρέπει να πληρώσουν, παρά τη δέσμευση του προηγούμενου υπουργού Υγείας (Ανδρέα Λοβέρδου), πως όλα τα παιδιά ακόμη και τα ανασφάλιστα θα εξυπηρετούνται δωρεάν.
«Υπάρχουν γονείς που πληρώνουν για να ανέβουν θέση στη λίστα αναμονής» τονίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως πολλά από τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία έχουν καρδιολογικά προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων συναντούν πολλές δυσκολίες, αφού το ραντεβού με γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να γίνει ακόμη και 4 μήνες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Και αναρωτιέται: «Γιατί οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να ενισχύσουν το μοναδικό δημόσιο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στα Βαλκάνια; Γιατί το υπονομεύουν διαχρονικά;»
Ο εργαζόμενος του νοσοκομείου, υποστηρίζει πως αιτία για το κλείσιμο της κλινικής δεν υπήρξαν οι διαπληκτισμοί και οι διαφωνίες των γιατρών, αλλά οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, το οποίο είχε ξεπεράσει τα όρια του, καθώς οι γιατροί που εφημέρευαν ήταν μόλις πέντε.     
«Απαιτείται ένα Κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό και υπηρεσίες» κατέληξε.
Αγγελική Μπομπούλα, IATRIKOSTYPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: