Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΙΔΙΚ: Άδεια σκοπιμότητος για εγκατάσταση μηχανημάτων ιοντίζουσας ακτινοβολίας. 

Αθήνα,21/03/2013
Προς
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Α. Λυκουρέντζο


Θέμα : Άδεια σκοπιμότητος για εγκατάσταση μηχανημάτων ιοντίζουσας ακτινοβολίας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και στην προηγούμενη συνάντηση μας, η άδεια σκοπιμότητος για εγκατάσταση μηχανημάτων ιοντίζουσας και μη ακτινοβολίας, είναι ακόμη μια κλασσική περίπτωση χορήγηση αδείας από μία επιτροπή αμφιλεγόμενης χρησιμότητας.
Η επιτροπή αυτή ξεκίνησε ως τριμελής, με σκοπό την προστασία του πληθυσμού από την διάχυση ακτινοβολίας των ιατρικών συσκευών που εκπέμπουν ιοντίζουσα ακτινοβολία, για να εξελιχθεί σε πενταμελής επιτροπή που κύριο έργο της ήταν η αποφυγή άσκοπης διασποράς ακτινολογικού εξοπλισμού με στόχο την προστασία την Δημόσιας Υγείας, θέτοντας κυρίως πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και κριτήρια του τύπου « πολιτισμικά και ανθρωπιστικά!!!» με τα οποία μάλιστα θα μπορούσε να παραβλέπει την αυστηρή τήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την έκδοση της συγκεκριμένης άδειας σκοπιμότητος (Υπ. Αποφ. Αριθμ. ΔΥΓ2/οικ.57793, Φ.Ε.Κ. 802 Β’ /07-05-2008, άρθρο 3 παρ.3) και να καταλήξει σε εννεαμελή επιτροπή χορήγησης αδειών σκοπιμότητας για εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη!! ακτινοβολιών.
Και μόνο η γνώση των αντικειμενικών δεδομένων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, αναδεικνύει την πραγματική «σκοπιμότητα» ύπαρξης αυτής της επιτροπής.
Μιλώντας επί της ουσίας και με επιστημονικό λόγο, η Πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα κρατικό επιστημονικό φορέα που λέγεται Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο όλων των μηχανημάτων που εκπέμπουν ιοντίζουσα ακτινοβολία (και στην πρώτη εγκατάσταση τους αλλά και στη συνέχεια περιοδικά), για την ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία τους βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εκδίδοντας προς τούτο πιστοποιητικό καταλληλότητας για κάθε ιατρική μονάδα που χρησιμοποιεί τέτοιο τεχνολογικό εξοπλισμό, διασφαλίζοντας με τον καλύτερο τρόπο και στην πράξη την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Επιπλέον, από Νομικής άποψης με τον Ν.3919/2011 καταργήθηκαν οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων. Αποτέλεσμα της σαρωτικής αυτής απελευθέρωσης είναι να έχει καταργηθεί κάθε προηγούμενη απαίτηση νόμου ή υπουργικής απόφασης για την έκδοση άδειας σκοπιμότητος. Εν τούτοις, υπηρεσίες του Υπουργείου σας αυτονομούνται από τον νόμο (π.χ. εννεαμελής επιτροπή) και συνεδριάζουν αυτοβούλως χορηγώντας «άδειες σκοπιμότητος», παρά την ουσιαστική από τον νόμο 3919/2011 κατάργηση της, όπως αναπτύσσεται στη σύντομη γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου, την οποία και σας επισυνάπτουμε. Ταυτόχρονα, διάφορες υπηρεσίες του Κράτους προβαίνουν και αυτές σε αυθαίρετες ερμηνείες, μπερδεύοντας τις εφαρμοστέες διατάξεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υφίσταται ανασφάλεια δικαίου και τα μέλη μας να μην μπορούν να προγραμματίσουν στοιχειωδώς την λειτουργία τους. Για παράδειγμα, η μετεγκατάσταση ενός διαγνωστικού κέντρου μπορεί να καθυστερήσει αόριστα αφού ορισμένες υπηρεσίες ζητούν να αλλαχθεί η χορηγηθείσα άδεια σκοπιμότητας, η οποία όμως κατά νόμο έχει πάψει να υφίσταται!!! Αντίστοιχα, αυθαίρετες ερμηνείες γίνονται και από την ΕΕΑΕ. Κάθε υπηρεσία δηλαδή, ερμηνεύει κατά το δοκούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, καίτοι αυτό είναι ξεκάθαρο.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα όσα σας εκθέσαμε ανωτέρω και ευθυγραμμιζόμενοι με τις εντολές του Πρωθυπουργού για μείωση του αριθμού των διαφόρων επιτροπών που δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο, σας ζητούμε την κατάργηση της εννεαμελούς επιτροπής χορήγησης αδειών σκοπιμότητος για εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών και την έκδοση μιας απλούστατης εγκυκλίου η οποία να υπενθυμίζει σε όλους τους φορείς τον νόμο και το γεγονός ότι αυτές έχουν καταργηθεί! Αυτά αποτελούν και το ελάχιστο καθήκον σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα το πράξετε!
Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Βουγιούκας                             Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                      Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: