Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΕΙΝΑΠ: Δελτίο Τύπου για την κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30/01/13
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκτιμά ότι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, καθημερινά χειροτερεύει. Η πολιτική υγείας που ορίζεται απ’ το σφιχτό εναγκαλισμό της τρόικα είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς και απαξιωτική για τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και για όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει το αυτονόητο: Δηλαδή, οι κάτοικοι της χώρας μας δικαιούνται να υπερασπίζονται την υγεία και τη ζωή τους ισότιμα με τους άλλους λαούς της Ευροζώνης. 
Στο πνεύμα αυτό απεργούμε αύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και καλούμε τα μέλη μας σε κοινή πανυγειονομική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το υπουργείο Υγείας που διοργανώνουν ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ με τη συμμετοχή και της ΑΔΕΔΥ. 
Αγωνιζόμαστε για:
1.                        Μισθολόγιο αποκλειστικής απασχόλησης.
2.                        Σωστή χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, ώστε
3.                        Να μπορούν όλοι οι άνεργοι - ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές περίθαλψης.
4.                        Να μην κλείσουν άλλα νοσοκομεία.
5.                        Σωστά και ποιοτικά οργανογράμματα νοσοκομείων.
6.                        Να μην υπάρχει απλήρωτη εργασία. 
Πέρα όμως απ’ αυτά, 
Ø                  Σας ενημερώνουμε ότι προσφύγαμε στο ΣτΕ και καταθέσαμε αίτηση ακύρωσης της κοινής Υπουργικής Απόφασης Υ4α/οικ. 105494/28-10-12 των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας - Πρόνοιας, με την οποία επιβάλουν νοσήλιο στα κρατικά νοσοκομεία 2,09 φορές παραπάνω, το γνωστό Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ), όταν ο νοσηλευόμενος δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Η Υπουργική αυτή Απόφαση είναι αντισυνταγματική και ασφαλώς κινείται εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου. 
Επίσης, η απόφαση αυτή αποπνέει ρατσιστική αντίληψη και αφέλεια. Γιατί μόνο εάν είσαι αφελής θα προσδοκάς να αυξήσεις τα έσοδα των νοσοκομείων από αλλοδαπούς και ανασφάλιστους. Αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν το 1 ΚΕΝ και περιμένουμε να πληρώσουν 2,09 φορές παραπάνω;! Ας μας πει το υπουργείο Υγείας πόσα είναι αυτά τα έσοδα τους 3 μήνες που λειτουργεί αυτή η Υπουργική Απόφαση. 
Η βούληση πάντως των στοχαστών, που παρέσυραν ίσως τους Υπουργούς στην έκδοση αυτής της κοινής Υπουργικής Απόφασης, αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) του αρχικού νόμου που το καθιερώνει, βαφτίζεται στην κοινή Υπουργική Απόφαση Κλειστό Ελληνικό Νοσήλιο (ΚΕΝ)! 
Ø                  Σας επισημαίνουμε ότι τα οικονομικά των νοσοκομείων είναι σε τραγική κατάσταση και θα ακούμε ή θα διαβάζουμε από εσάς, αργότερα, ότι τα νοσοκομεία έχουν χρέη και θα τρέξει ενδεχομένως κάποιος Υπουργός να κλείσει μερικά νοσοκομεία για να κάνει το χατίρι της τρόικα. 
Γιατί όμως θα δημιουργηθούν αυτά τα χρέη; Τα έσοδα των νοσοκομείων προέρχονται ουσιαστικά  από α) τα νοσήλια που πληρώνουν κατά βάση τα προηγούμενα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα ο ΕΟΠΥΥ και β) επιχορήγηση κρατική (κρατικός προϋπολογισμός).
Το β΄ έχει μειωθεί από την εποχή Λοβέρδου στο 50% της επιχορήγησης προηγούμενων ετών και μένει η διερεύνηση της α΄ πηγής. Δηλαδή, τι πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία. 
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε ότι θα καταβάλει στα νοσοκομεία για το 2012 1 δις και 50 εκατομμύρια ευρώ. Κάπου μέσα στο 2012 μείωσε ο ΕΟΠΥΥ την πρόβλεψη πληρωμής στα νοσοκομεία στα 700 εκατομμύρια ευρώ, για να κλείσει απολογιστικά το 2012 σε πληρωμή 70 εκατομμυρίων ευρώ. Πριν από λίγες μέρες διετέθησαν από την τελευταία δόση 1,9 δις ευρώ για τον τομέα υγείας, προκειμένου να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ παλιές οφειλές των ταμείων που συνενούμενα τον δημιούργησαν. Ξέρετε πόσα από αυτά προορίζονται για οφειλές προς τα νοσοκομεία; ΜΗΔΕΝ! 
Αυτή είναι η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και ας αναλάβει ο καθένας από τη θέση του να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση μήπως και σώσουμε κάτι από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. 
Ø                  Και πέρα τώρα από τις ελλείψεις που κατά καιρούς περιγράφετε και αφορούν ανθρώπινο δυναμικό, βιοϊατρική τεχνολογία, υλικά και φάρμακα, τελειώνοντας σας διανέμουμε ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα σίτισης σε νοσοκομείο της Αθήνας.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ                                                                     ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΗΣΙΩΤΗΣ

Πηγή: YGEIANET

Δεν υπάρχουν σχόλια: