Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Διευκρινίσεις ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) από τον ΕΟΠΥΥ, για την εγκύκλιο που αφορά τους διαβητικούς.


Με επιστολή της προς την ηγεσία των ΕΟΠΥΥ και υπουργείου Υγείας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ζητάει την δέσμευση του Οργανισμού απέναντι στο σύνολο των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη, ότι με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να αποδίδουν κατά την αγορά αναλωσίμου υλικού (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαρφιστήρες κ.λπ.) μόνο το ποσοστό συμμετοχής, όπως αυτό προβλέπεται από τον νέο Κανονισμό Παροχών.
Ζητά, επίσης, η προσπάθεια ελέγχου των δημοσιονομικών υγείας, ελέγχου αδικαιολογήτων ανεξέλεγκτων δαπανών παρελθουσών περιόδων να μην καταλήγει εις βάρος της υγείας και της ζωής ατόμων με σοβαρή χρόνια πάθηση, όπως είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στους ασφαλισμένους με σακχαρώδη διαβήτη, λόγω της τελευταίας εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ, όπου δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια ότι με το νέο τρόπο συνταγογράφησης θα χορηγείται στον ασφαλισμένο από το φαρμακείο το αναλώσιμο υλικό, καταβάλλοντας μόνο το ποσοστό συμμετοχής στο φαρμακείο όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είναι δικαιολογημένη επισημαίνει ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Η συνταγογράφηση σε διατακτική-παραστατικό-ιατρική γνωμάτευση παραπέμπει στη διαδικασία καταβολής όλου του ποσού στο φαρμακοποιό και κατάθεσης των αποδείξεων αγοράς από τους ασφαλισμένους στις παροχές των ταμείων. Σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι ασφαλισμένοι με διαβήτη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο.
Αυτή η πολιτική, όπως λέει ο κ. Βαρδακαστάνης, θα οδηγήσει σε αδυναμία συνέχισης της θεραπευτικής αγωγής των ασφαλισμένων με σακχαρώδη διαβήτη και η διακοπή της θεραπευτικής αγωγής με τη σειρά της, θα οδηγήσει στην εμφάνιση και επιδείνωση επιπλοκών που οδηγούν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες (π.χ. τύφλωση, διαβητικό πόδι, νεφροπάθεια).

Δείτε εδώ την επιστολή

Ανθή Αγγελοπούλου, IATRIKOSTYPOS 

Δεν υπάρχουν σχόλια: