Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΠΕΙΚ: Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας " ΤΟ ΠΑΡΟΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ" σε ό,τι αφορά χρώσεις ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων στον ΕΟΠΥΥ.

29-1-2013
η ακολουθη επιστολη σταλθηκε σημερα ως απαντηση σε δημοσιευμα
Προς
Την εφημερίδα
ΤΟ ΠΑΡΟΝ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ενταυθα Αθηνα,29/1/2013
email: paron@paron.gr
Κύριοι
Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδος σας την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 δημοσιεύτηκε άρθρο, χωρίς υπογραφή συντάκτη, με τίτλο «Πάρτι έκαναν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα με τον τριπλασιασμό των τιμών από τον ΕΟΠΥΥ».
Για την αποκατάσταση της αλήθειας οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
1. ο τρόπος χρέωσης με ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) είναι τρόπος που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από 1-1-2012. Οι τιμές των ΚΕΝ που ίσχυαν τον Ιανουάριο του 2012 μειώθηκαν από 1-3-2012 κατά 40% μεσοσταθμικα και υπολογίζοντας ότι η σύμβαση των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ προέβλεπε από 1-1-2012 αποζημίωση ΚΕΝ+20% ενώ από 1-3-2012 τα νέα μειωμένα ΚΕΝ-10%, η συνολική μείωση της αποζημίωσης με ΚΕΝ μειώθηκε τουλάχιστον κατά 60%.
2. Πολλές τιμές ΚΕΝ, ιδιαίτερα των επεμβάσεων που απαιτούν υλικά, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος αγοράς αυτών, με συνέπεια την επιβάρυνση των ασθενών.
3. Το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ σημείωσε μείωση μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2012 κατά 50% και σήμερα ανέρχεται μόνο στα 210 εκατ. ευρώ ετησίως για τις 170 Ιδιωτικές Κλινικές που συνεργάζονται με τον Οργανισμό.
4. Με την εφαρμογή του τρόπου αυτού χρέωσης και αποζημίωσης, το κόστος αγοράς υλικών και αναλωσίμων επιβαρύνουν αποκλειστικά τις κλινικές, ενώ μέχρι 31-12-2011 επιβάρυναν τα ασφαλιστικά ταμεία ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης.
5. Πάρτι δεν κάνουν οι κλινικές που παραμένουν απλήρωτες από τον περασμένο Ιούνιο 2012, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ανεξόφλητα νοσήλια των ετών 2007-2011 ύψους 600 εκατ. ευρώ που με ευθύνη των Διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων δεν προχώρησαν σε εκκαθάριση και εξόφληση αυτών, παρά τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Συνέπεια της στάσης πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων ήταν η αναστολή λειτουργίας 5 κλινικών μέσα στο 2012, ενώ αρκετές δεκάδες βρίσκονται στο παρά ένα της διακοπής λειτουργίας τους.
Οι Ιδιωτικές Κλινικές με 15.028 κλίνες νοσηλείας αποτελούν ένα από τους δυο πυλώνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρέχουν ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες, σε κάθε πόλη της χώρας, απασχολούν 25.000 εργαζόμενους και χρηματοδοτούν το σύστημα υγείας λογω της συνεχιζόμενης ασυνέπειας του ΕΟΠΥΥ, με σεβασμό στον ασθενή, προσφέροντας το υπέρτατο αγαθό της υγείας.
Συνεπώς, κανένα πάρτι δεν γίνεται, αντίθετα προσπαθούν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η χώρα.
Παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας
Για την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικων
Γρηγόρης Σαραφιανος
Πρόεδρος ΔΣ

Πηγή: ΠΕΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: