Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Αναφορά σχετικά με το εκδοθέν Δελτίο Τύπου του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 24-1-2013, με τίτλο   «Δράσεις για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ».


Πειραιάς, 28-1-2013 
ΑΝΑΦΟΡΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
 Σχετικά με το εκδοθέν Δελτίο Τύπου του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 24-1-2013, με τίτλο   «Δράσεις για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ» και «εκθέτει» ανώνυμα όλο τον Ιατρικό Κόσμο, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά δηλώνει σε σχέση με τα αναγραφόμενα :
Για άλλη μία φορά επιβεβαιωνόμαστε. Θεωρούμε βασικό υπεύθυνο την Πολιτεία, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα (παρά μόνο εκδίδονται συκοφαντικού περιεχομένου Δελτία Τύπου) και ενώ συζητά «κούρεμα» δεδουλευμένων τριών ετών των ιατρών, βγάζει στοιχεία τα οποία σκιάζουν-εκθέτουν τον Ιατρικό Κόσμο. 
Δηλώνουμε ότι :
  • Είμαστε υπέρ της παραδειγματικής πειθαρχικής ποινής σε τυχόν εμπλεκόμενους ιατρούς, αλλά με ονοματεπώνυμο και όχι συλλήβδην.
  • Έχουμε προτείνει την άμεση κατάργηση των ταινιών επικόλλησης στις συσκευασίες των φαρμάκων και αντικατάστασή τους με bar code πάνω στη συσκευασία για να σταματήσουν οποιεσδήποτε «ορέξεις».
  • Έχουμε ζητήσει την εφαρμογή της χορήγηση όλων των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή και μή χορήγηση φαρμάκων χωρίς αυτή, κάτι για το οποίο κωφεύει η κατηγορούσα αρχή, δηλαδή η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που δεν εφαρμόζει, ούτε επικαιροποιεί τις αντίστοιχες νομοθετικές διατάξεις (ΝΔ 96/73 αρθ. 13 παρ. 4, Υπ. Αποφ. Υ6α/776/ΦΕΚ 536/20-3-93) και μας παραπέμπει σε επό-μενο νομοθέτημα.
  • Να ενημερωθούν άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι πολίτες να κρατούν τα βιβλιάρια ασθενείας μόνο στην κατοχή τους και να μην τα αφήνουν πουθενά αλλού, παρά μόνον να τα προσκομίζουν είτε οι ίδιοι, είτε τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους στον ιατρό που επισκέπτονται.
  • Ζητάμε άμεση πληροφόρηση για τη λειτουργία της υπηρεσίας ΚΜΕΣ και του διοικητικού status αυτής.         
  • Ζητάμε να πληροφορηθούμε αν στο εφαρμοζόμενο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγο-γράφησης διαγράφεται ο ΑΜΚΑ των αποθανόντων ασφαλισμένων ή όσων δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη για περίθαλψη.
  • Ζητάμε να πληροφορηθούμε αν μπορεί να υποκλαπεί ηλεκτρονικά η συνταγογράφηση των ιατρών από οποιονδήποτε.
  • Ζητάμε να ενημερωθούμε τον τρόπο «συμμετοχής» των ιατρών σε 2-3 εκτελέσεις της ίδιας συνταγής κλπ.
 Επειδή ως τώρα ο Ιατρικός Κόσμος έχει συλλήβδην «κατηγορηθεί» είτε για ανεπάρκειες του συστήματος περίθαλψης, είτε για διοικητικές και εφαρμοστικές ανεπάρκειες, δεν μπορούμε πλέον άλλο να ανεχθούμε την κατάσταση.
 Ζητάμε άμεσα στα Δελτία Τύπου στοιχεία επώνυμα όταν αφορούν ιατρούς ή άλλους παρόχους Υγείας ή Υπηρεσιών.
Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα, γιατί τη λασπολογία κατά του Ιατρικού Κόσμου συλλήβδην δεν μπορούμε να την ανεχθούμε.
        Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
 ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ                                                              ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια: