Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αιχμές Ρακιντζή για το νόμιμο 'φακελάκι'.

Σφοδρά πλήγμα και εκ των έσω,δέχεται ο νόμος 4139/13, ο οποίος νομιμοποιεί το 'φακελάκι', όταν δίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής δήλωσε την Τρίτη ότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται από την πίσω πόρτα στο φακελάκι και το γρηγορόσημο.
Σχολιάζοντας τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Ρακιντζής υπογράμμισε ότι η επίμαχη διάταξη (άρθρο 68) θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων, καθώς 'και μία μέρα να ισχύει ο νόμος, παραγράφονται τα προηγούμενα αδικήματα'.
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως,ανακοινώθηκε ότι η ρύθμιση δεν αφορά το 'φακελάκι' ή παροχές σε χρήμα, αλλά περιορίζεται σε δώρα μικρής και συμβολικής αξίας.
Χαρακτηρίζει, δε, αδικαιολόγητο το θόρυβο που προκλήθηκε για το επίμαχο θέμα, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη έχει πιο στενά όρια και από αυτά που έχει ήδη δεχθεί ο Άρειος Πάγος (απόφαση 540/1990), αλλά και όσα ασπάζεται η πλούσια θεωρία της ποινικής επιστήμης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι η διάταξη αυτή αναφέρεται αποκλειστικά σε δώρο συμβολικής αξίας, όπως βιβλία,στιλογράφους και όχι σε δώρα ιδιαίτερης αξίας πόσο μάλλον σε χρηματική καταβολή.
Δ.Κ., iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: