Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΙΔΙΚ: "Σκοπιμότητες στον χώρο της Υγείας".

«Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων» – ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. – Πανεπιστημίου 56,Τηλ. 210-3306487, Φαξ 210-3306459
«Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας»- Π.Ε.Ι.Φ.Π.Φ.Υ. - Σεβαστουπόλεως 150, Τηλ. 210-6966010, Φαξ 210-6966009
Αθήνα, 23/04/2013
Δελτίο Τύπου
Σκοπιμότητες στο χώρο της Υγείας.
Σκοπιμότητες στο χώρο της υγείας καταγγέλλουν τα Δ.Σ τoυ Πανελληνίου Συνδέμσου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία (Π.Ε.Ι.Φ.Π.Φ.Υ.).
Ειδικότερα η καταγγελία αναφέρεται στους κύκλους που τροφοδότησαν με στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ την έγκριτη εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, προκαλώντας το άρθρο με τίτλο : «Πάρτι με τις αξονικές», ξεχνώντας όμως να πληροφορήσουν ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν το έτος 2008 και δεν έχουν αποσταλεί από την ελληνική στατιστική υπηρεσία στην Ε.Ε. Ποιος έδωσε αυτά στα στοιχεία στην Ε.Ε.; Τι σχέση έχουν με την πραγματικότητα; Γιατί ο εμφανιζόμενος αριθμός των εγκατεστημένων αξονικών τομογράφων, είναι πολύ μεγαλύτερος αυτού που επίσημα δίδεται από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας;
Θα είχε μεγάλη αξία και για την εφημερίδα αλλά κυρίως για όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο της υγείας (πολιτική ηγεσία, Ε.Ο.Π.Υ.Υ, παρόχους υγείας), να συγκριθεί ο συνολικός αριθμός των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών του 2008 με αυτόν του 2012 (αφού φυσικά ελεγχθεί η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων του 2008). Σε κάθε όμως περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα : Ποιοι κύκλοι από το χώρο της υγείας προσπάθησαν να δημιουργήσουν και να εκμεταλλευτούν εσφαλμένα συμπεράσματα με απώτερο στόχο να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους μικροσυμφέροντα ;
Είναι μήπως αυτοί οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να αποδεχτούν τη νομοθεσία περί άρσης κάθε περιορισμού στην άσκηση των επαγγελμάτων, που σε απλά ελληνικά σημαίνει την άρση της αναγκαιότητας για άδεια σκοπιμότητας στην ίδρυση και λειτουργία ακτινολογικών εργαστηρίων, ή μήπως είναι αυτοί που αρνούνται την ελεύθερη επιλογή γιατρού και εργαστηρίου από τον πολίτη που χρειάζεται ιατρικές υπηρεσίες και απαιτούν την επιβολή του αντιδημοκρατικού και αυταρχικού plafond (περιορισμό στον αριθμό των εξετάσεων) ανά διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο, ή μήπως είναι αυτοί που θέλουν και τα δύο;
Στους πρώτους θυμίζουμε ότι σε όλα τα σοβαρά συστήματα υγείας, την ζήτηση στην αγορά δεν την διαμορφώνει ο αριθμός των εγκατεστημένων συστημάτων αλλά η αναγκαιότητα των εξετάσεων που συνταγογραφεί ο παραπέμπων κλινικός ιατρός. Άλλωστε σ’ αυτή τη διαπίστωση οδηγούν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Την ίδια ακριβώς ζήτηση εμφανίζει να έχει η χώρα μας για μαγνητικές τομογραφίες ανά 1000 κατοίκους με αυτήν των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Εκτός και αν και σε αυτές τις χώρες ευθύνεται ο αριθμός των αξονικών και μαγνητικών τομογράφων σε σχέση με το πληθυσμό τους.
Στους δεύτερους που επαναφέρουν την γνωστή πρόταση ότι για όλα τα προβλήματα στα οικονομικά της υγείας φταίει η απουσία εφαρμογής συστήματος Plafond και εισηγούνται στον Υπουργό την επιβολή του για να σώσει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ξέχασαν στην εισήγησή τους να πουν, ότι το σύνολο των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις των τεσσάρων ταμείων (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ-ΟΑΕΕ- ΙΚΑ) προτού αυτά ενταχτούν στον ΕΟΠΥΥ ήταν 1,2 δις την ίδια χρονική περίοδο που ίσχυε το plafond του ΙΚΑ, όταν στο τέλος του 2012 οι δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με το σύνολο των ταμείων που εντάχθηκαν, διαμορφώθηκε στα 305 εκ. ευρώ.
Επικαλούνται τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2013. Ενώ γνωρίζουν ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχει στοιχεία για το α’ τρίμηνο. Πριν λίγες μέρες προσάρμοσε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την ηλεκτρονική βάση στις νέες ασφαλιστικές τιμές και οι πάροχοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τις υποβολές μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Παράλληλα γνωρίζουν ότι ο Ιανουάριος έχει κατατεθεί λάθος μια που το σύστημα στο e-dapy λειτουργούσε με τις τεμαχιακές εκπτώσεις και όχι με τις νέες ασφαλιστικές τιμές. Ως εκ τούτου η όποια αναγωγή στο τρίμηνο είναι εσφαλμένη.
Άλλωστε αντικειμενικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει σύγκριση δαπανών μεταξύ των δύο τριμήνων, γιατί το α’ τρίμηνο του 2012 αφορά μόνο 4 ταμεία, ενώ το 2013 το σύνολο σχεδόν των ταμείων της χώρας.
Οι εμπνευστές και θιασώτες του plafond ξέχασαν εντέχνως να αναφέρουν στον Υπουργό ότι όλο το έτος 2012, το κύριο βάρος των τεμαχιακών εκπτώσεων το έδιναν κυρίως νομικά πρόσωπα και πάροχοι υγείας που εξυπηρετούσαν μεγάλο μέρος της ζήτησης.
Σήμερα με την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών τιμών η πολιτική ηγεσία αποδίδει τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι». Από το σύνολο των παρόχων αγοράζει υπηρεσίες με την ίδια τιμή. Διασφαλίζει μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που διασφάλιζε με τις τεμαχιακές εκπτώσεις και ευελπιστούμε ότι σύντομα ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει τις υπηρεσίες και από τον Δημόσιο Τομέα με τις νέες ασφαλιστικές τιμές.
Θα θέλαμε όμως με την ευκαιρία να θέσουμε ένα ερώτημα στους θιασώτες του Plafond και της στέρησης του δικαιώματος από τον Έλληνα πολίτη να επιλέξει ο ίδιος τους πάροχους για τις υπηρεσίες υγείας του.
Εκτιμούν ότι η ζήτηση του 2012 ήταν στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ; Αν ναι, τότε γιατί εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία να στερήσει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των πολιτών; Μήπως για να διασφαλίσουν για λογαριασμό τους ένα σταθερό εισόδημα από τον ΕΟΠΥΥ ; Αν όχι, τότε γιατί θα πρέπει ο επιμερισμός της υπερβάλλουσας ζήτησης να αποτελεί ζητούμενο για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και όχι η αποκατάσταση της ζήτησης σε πραγματική βάση;
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: