Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Άρχισαν οι ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια! Ποια απουσιάζουν.

Με το κιάλι ψάχνουν πια ορισμένα φάρμακα οι ασθενείς στα φαρμακεία της γειτονιάς καθώς άρχισαν ήδη οι ελλείψεις.
 
Γνωστά φάρμακα όπως για τη χοληστερίνη αρχίζουν και κάνουν φτερά από τα ράφια των φαρμακείων. Ο κίνδυνος για εξαφάνιση γνωστών σκευασμάτων είχε επισημανθεί καιρό τώρα από παράγοντες της αγοράς χωρίς ωστόσο να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία.
Αιτία κυρίως οι χαμηλές τιμές που έχουν δοθεί σε ορισμένα φάρμακα με συνέπεια αυτά να εξάγονται με στόχο καλύτερες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ή να αποσύρονται ακόμη και από την Ελλάδα λόγω μη συμφέρουσας τιμής.
Για το ζήτημα είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) όσο και φαρμακοποιοί (ΠΦΣ).
Μεταξύ άλλων λείπουν νευρολογικά φάρμακα που έχουν αποσυρθεί, φάρμακα για καρδιαγγειακό σύστημα ενώ τελευταίως ακόμη και γνωστό εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα έχει κάνει φτερά.
Να σημειωθεί ότι προσφάτως ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κώστας Φρουζής είχε δηλώσει πως ήδη εταιρείες έχουν αποσύρει φάρμακα από τη χώρα μας ενώ αναμένεται να αποσύρουν κι άλλα εξαιτίας της λανθασμένης τιμολόγησης .
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Καραγεωργίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που δήλωσε πως η χώρα μας έχει οδηγηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα για έλλειψη 5 φαρμάκων.
Βέβαια ο ΕΟΦ από την πλευρά του αρνείται πως υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου/iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: