Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Μόνο στο healthreport.gr: Στις καλένδες οι διορθώσεις τιμών στα φάρμακα! Γιατί ακυρώθηκε η επιτροπή.

Νέα ανατροπή στη φαρμακευτική αγορά φέρνει η ακύρωση της συνεδρίασης της επιτροπής φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας, που θα εξέταζε τις διορθώσεις των τιμών σε κάποια σκευάσματα. Γιατί την ακύρωσε ο Βορίδης; 
Προ εκπλήξεως βρέθηκαν πριν λίγα 24ωρα οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες όταν ενημερώθηκαν πως η συνεδρίαση της επιτροπής τιμών που επρόκειτο να γίνει τη Δευτέρα στις 22 Σεπτεμβρίου δε θα πραγματοποιηθεί.
Επίσημη δικαιολογία από την πλευρά του υπουργείου υγείας ο φόρτος εργασίας λόγω πολλών ενστάσεων που υποβλήθηκαν.
Βέβαια η αλήθεια κρύβεται αλλού…
Όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του healthreport.gr ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται εκνευρισμένος από τις έντονες πιέσεις του κλάδου για διορθώσεις τιμών τη στιγμή μάλιστα που έχει υποβληθεί περιορισμένος αριθμός ενστάσεων.
Να σημειωθεί ότι επισήμως πρόσφατα ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) δήλωσε πως τουλάχιστον 277 σκευάσματα έχουν πάρει πολύ χαμηλότερη τιμή από τον μέσο όρο των χαμηλότερων της Ευρώπης, όπως προβλέπει ο νόμος.
Ταυτόχρονα ο σύνδεσμος επισημαίνει πως κι άλλα φάρμακα δεν τιμολογήθηκαν σωστά με συνέπεια πολλές μητρικές εταιρείες να θέλουν να αποσύρουν τα φαρμακευτικά τους προϊόντα από την ελληνική αγορά.
Και το ερώτημα που πλανάται στην οδό Αριστοτέλους είναι γιατί ο αριθμός των ενστάσεων είναι χαμηλός την ώρα που επισήμως ο κλάδος δηλώνει πως είναι εκατοντάδες;
Μ αυτά και μ αυτά στο υπουργείο Υγείας- όπως λένε πηγές του healthreport.gr- επικράτησε πανικός για να βρεθούν όλα τα σκευάσματα που τιμολογήθηκαν λανθασμένα.
Τα αποτέλεσμα της έρευνας όμως που έγινε από στελέχη του υπουργείου Υγείας είναι αυτά που φαίνεται να προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη ο οποίος ζήτησε να ακυρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής τιμών χωρίς να προσδιορίσει πότε αυτή θα πραγματοποιηθεί.
Πηγές σημείωναν πως υπήρχε σημαντική απόκλιση από όσα είχαν δηλωθεί σε σχέση με αυτά που πραγματικά παρουσίαζαν πρόβλημα στην τιμολόγηση.
Να σημειωθεί πάντως πως όσο οι τιμές δεν αλλάζουν, κάποιες εταιρείες έχουν απώλειες κερδών, ενώ από την άλλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξασφαλίζει τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης την οποία άλλωστε επιδιώκει.
Με την αναμπουμπούλα πάντως είναι άγνωστο και πότε θα τιμολογηθούν νέα φάρμακα για να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα οποία βρίσκονται σε αναμονή εδώ και καιρό…
Έλενα Μπρέγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: