Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ακριβά φάρμακα: νέοι φόβοι για εξαγωγές στο εξωτερικό! Τι μέτρα ετοιμάζονται.

Φτερά... είναι πιθανό να κάνουν το επόμενο διάστημα τα ακριβά φάρμακα που απευθύνονται σε σοβαρά πάσχοντες, μετά τη διάθεση τους και στα φαρμακεία της γειτονιάς.
Μαζικές εξαγωγές φαρμάκων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος, φοβάται τώρα η ηγεσία του υπουργείου υγείας μετά τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων και στα φαρμακεία της γειτονίας.
Μέχρι πρόσφατα τα ακριβά φάρμακα (της λίστας 3816) που αφορούν κυρίως σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο, νευρολογικά κλπ ήταν διαθέσιμα μόνο στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μετά όμως από σχετική ρύθμιση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και για να διευκολυνθούν οι ασθενείς άρχισαν να πωλούνται και στα μικρά φαρμακεία έναντι ποσοστού αμοιβής για τους φαρμακοποιούς.
Και εδώ ξεκινά το πρόβλημα. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του healthreport.gr , φοβούνται ότι θα ενταθεί και πάλι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών.
Ένα φαινόμενο κατά το οποίο γίνονται μεγάλες εξαγωγές ελληνικών φαρμάκων στο εξωτερικό όπου η πώληση τους είναι πιο συμφέρουσα επειδή οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό , λένε πηγές του healthreport.gr , η ηγεσία του υπουργείου υγείας μελετά μέτρα-σε συνεργασία με τον ΕΟΦ- ώστε να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εξαφανιστούν σημαντικά φάρμακα από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων.
Να σημειωθεί ότι η αξία των παράλληλων εξαγωγών τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά η δαπάνη των ακριβών Φαρμάκων στη χώρα μας κυμαίνεται στα 700 εκατ. Ευρώ ετησίως.
Δωροθέα Γαληνού/healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: