Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Αχαΐας (ΣΙΔΕΙΑ):


Σήμερα Δευτέρα 07\01\2013 συνεδρίασε έκτακτα το ΔΣ του ΣΙΔΕΙΑ με θέματα ΗΔ :

1) τη διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ για την κατευθυντήρια οδηγία ποιότητας και
2) την αίτηση ένταξης του Συνδέσμου στην ΠΟΣΙΠΥ.

Το ΔΣ μετά από εμπεριστατωμένη και αναλυτική συζήτηση απορρίπτει ομόφωνα στο σύνολό τους τις "κατευθυντήριες οδηγίες ποιότητας" που ζητεί ο ΕΟΠΥΥ διότι :

1) Από καμία παράγραφο δεν συμπεραίνεται ότι επιχειρείται επιστημονική παραμετροποίηση στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας , ούτε μεγαλύτερο διαγνωστικό όφελος για τον οργανισμό και τους ασφαλισμένους του, λόγος που θα έπρεπε να είναι ο στόχος των "οδηγιών ποιότητας" , αλλά όμως δεν είναι .
2) Γνωστό είναι ότι η λειτουργία των διαγνωστικών εργαστηρίων υπόκειται ούτως ή άλλως σε ειδική νομοθεσία και όρους ασφαλούς λειτουργίας από κρατικούς φορείς και υπηρεσίες ( Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - Υγειον. Περιφέρειες - Ιατρικούς Συλλόγους ), οι οποίοι κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται οι ασφαλισμένοι .
3) Δεν υπάρχουν πουθενά επιστημονικοί όροι ή κριτήρια διασφάλισης του παρεχόμενου Ιατρικού έργου μας.
4) Η αποδοχή του σκεπτικού των "οδηγιών ποιότητας" ανεβάζει εκτός ελέγχου το κόστος λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων, για δευτερεύοντα ζητήματα και ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ. Καθιστά απαγορευτική την επιβίωση των Συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων και εκχωρεί χωρίς αιδώ την 1βάθμια φροντίδα υγείας σε επιχειρηματικούς ομίλους - ελληνικούς και ξένους - με κυριότερη συνέπεια τη μεγιστοποίηση των ελλειμμάτων του οργανισμού λόγω της αναμενόμενης εκτόξευσης της συνταγογράφησης, ως μοναδικού μέσου για την αντιρρόπιση των δαπανών που θα προκύψουν.
5) Ο διαχωρισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων σε " 5άστερα και σε 3στερα"
αφορά όρους ξενοδοχείων και όχι ιατρείων. Θυμίζουν marketing και επιχειρείν , αλλά σε καμία περίπτωση χώρους περίθαλψης και άσκησης της ιατρικής επιστήμης. Απευθύνεται σε έμπορους - πάροχους υγείας και όχι σε Γιατρούς που είναι λειτουργοί της υγείας . Με βάση αυτή τη λογική πρέπει να εκτιμώνται.

Προτείνουμε στην ΠΟΣΙΠΥ να συμμετάσχει στη διαβούλευση, θέτοντας όμως τις εξής βασικές προϋποθέσεις :

α) Να αποσυρθεί η μονομερής μείωση της τιμής των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων, που έγινε με βάση ακόμη και με αυτές τις ήδη μειωμένες τιμές του 1991 ( προηγούμενου αιώνα !!! ). Να απαιτηθεί στη κατεύθυνση αυτή, νέα κοστολόγηση με πραγματικούς και επιστημονικούς όρους.
β) Να εξοφληθούν άμεσα οι παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που συγκρότησαν τον ΕΟΠΥΥ προς τους Εργαστηριακούς Γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου και του 10% της τελικής εκκαθάρισης.
γ) Να εφαρμοστεί η συμφωνημένη χρονική περίοδος της αποπληρωμής των χρεών του οργανισμού εντός των 45 ημερών.

Εάν αυτές οι προϋποθέσεις τηρηθούν, τότε είμαστε έτοιμοι σε δεύτερο χρόνο να συζητήσουμε με τον ΕΟΠΥΥ την όποια "κατευθυντήρια οδηγία ποιότητας", με πραγματικά επιστημονικά κριτήρια, διεθνώς αποδεκτά, η τήρηση των οποίων θα πρέπει να αφορά όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Σε αντίθετη περίπτωση αρνούμαστε να συμμετέχουμε στη διαβούλευση των όρων που μας οδηγούν στο ΚΛΕΙΣΙΜΟ των διαγνωστικών εργαστηρίων μας.
Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ΠΟΣΙΠΥ και άλλους συνδικαλιστικούς - επιστημονικούς φορείς να είναι αρωγοί στην κινητοποίηση των Συναδέλφων μας
σε πανελλαδική κλίμακα, ώστε να προασπίσουμε το δικαίωμά μας να ασκούμε την ιατρική που μάθαμε και εξασκούμε με αξιοπρέπεια στα ιατρεία μας και που για το λόγο αυτό μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους οι ασφαλισμένοι του οργανισμού.
Τέλος το ΔΣ του ΣΙΔΕΙΑ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το ΔΣ της ΠΟΣΙΠΥ
να κάνει δεκτή την αίτηση εγγραφής μας στην ομοσπονδία, ως πρωτοβάθμιο σωματείο που έχει μέλη του αποκλειστικά τους Εργαστηριακούς Ιατρούς Ελεύθερους Επαγγελματίες του νομού Αχαϊας.

Ο ΣΙΔΕΙΑ βρίσκεται σε νομική διαδικασία επέκτασης της εμβέλειάς του στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και θα προβεί άμεσα σε όλες τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας.

Για το ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ         ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ Λ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ                                     ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΗΣ

Πηγή: pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: