Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΕΙΚ: Κοινή Επιστολή - ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ.

12-9-2014
Κοινη επιστολη στον Πρωθυπουργο, τον Αντιπροεδρο της Κυβερνησης και τους Υπουργους Οικονομικων, Εργασιας και Υγειας απεστειλαν ο Συνδεσμος Ιδιωτικων Κλινινων Ελλαδος ΣΙΚΕ και η Ενωση Κεντρων Αποκαταστασης Ελλαδος ΕΚΑΕ.
Η επιστολη εχει ως εξης:

Αξιότιμο
Πρόεδρο Κυβερνήσεως
Κύριο Αντώνιο Σαμαρά
Αξιότιμο
Αντιπρόεδρο Κυβερνήσεως
Κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο
Αξιότιμους
  • Υπουργό Υγείας
Kύριο Μάκη Βορίδη
  • Υπουργό Εργασίας
Κύριο Γιάννη Βρούτση
  • Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Γκίκα Χαρδούβελη
Αριθ. Πρωτ. 260
Αθήνα, 10-9-2014
Αξιότιμοι
Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν δεκάδες επιχειρηματίες και χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.
Η ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική μας οδηγεί σε κλείσιμο και ανεργία. Το Υπουργείο Υγείας ασχολείται αποκλειστικά με το σπάταλο Δημόσιο τομέα, αδιαφορώντας για την επιβίωση του Ιδιωτικού τομέα, που, λειτουργώντας συμπληρωματικά, αποτελεί τον ένα από τους δυο πυλώνες του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.
Σας είναι γνωστό ότι ενώ εμείς έχουμε υποστεί περικοπές, με τα παράνομα μέτρα των rebates and Claw backs, που εφεύρατε, σε ποσοστά πάνω από 50% το 2013, μέτρα που συνεχίζονται παράνομα και μάλιστα αναδρομικά ακόμα και σήμερα το 2014, ο Δημόσιος τομέας καλά κρατεί.
Χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι, κατακερματισμός νοσοκομείων αλλά και κλινικών (υπάρχουν περιοχές που ανά 15-20 χιλιόμετρα λειτουργεί ένα νοσοκομείο και σε κάθε νοσοκομείο δυο και τρία τμήματα της ίδιας ειδικότητας που κάποτε η δημιουργία τους εξυπηρέτησε κομματικές ανάγκες), σπατάλη υλικών, έλλειψη μηχανογράφησης, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, συνεχείς κρατικές ενισχύσεις.
Δυστυχώς κανείς δεν ασχολείται με τον σπάταλο Δημόσιο τομέα που η εξοικονόμηση μόνο 500 εκατ. ευρώ, από τα 8 δις που κοστίζει η λειτουργία του, θα «έσωζε» τον Ιδιωτικό τομέα με την αναμφισβήτητη προσφορά του.
Ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει σήμερα το 38% των κλινών σε νοσηλείες, το 70-80% στις διαγνωστικές εξετάσεις και συνολικά το μεγαλύτερο κομμάτι στην πρωτοβάθμια φροντίδα (γιατροί όλων των ειδικοτήτων), στον Τεχνητό νεφρό και στην Ψυχιατρική ενώ στην Αποκατάσταση κυριαρχεί με 23 Κέντρα Αποκατάστασης έναντι ενός του Δημοσίου.
Αυτός λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται μόνο με 830 εκατ. ευρώ όταν στο Δημόσιο έχουμε χορό δισεκατομμυρίων, πάνω από 8 δις €.
Γιατί λοιπόν, αντί να γίνει περιστολή δαπανών στο Δημόσιο, με συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κλινικών που γειτνιάζουν και παρουσιάζουν μικρή πληρότητα, με ταυτόχρονη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού και που αυτό υποδεικνύει η κοινή λογική, για την αποδοτικότερη λειτουργία και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, εσείς εφαρμόζεται πρακτικές ύφεσης στον ιδιωτικό τομέα ;
Από 1,4 δις ευρώ το 2013, μετά από γενναία μείωση σε σχέση με το 2012 που η δαπάνη ανέρχονταν πάνω από 2,4 δις €, καταρτίσατε το 2014 προϋπολογισμό Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 830 εκατ. € συνολικά για τον ιδιωτικό τομέα !!!
Εάν προσθέσουμε τα 2δις ευρώ για την Φαρμακευτική δαπάνη και 900 εκατ. για την Νοσοκομειακή Περίθαλψη στα Κρατικά Νοσοκομεία τότε το σύνολο των δαπανών ανέρχεται σε 3,73 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τα έξοδα ανέρχονται σε 6,7 δις ευρώ. Και ρωτάμε, ποιες δαπάνες καλύπτουν τα υπόλοιπα 3 δις ;
Εάν αφορούν λειτουργικές δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τότε η αντιστοιχία με τις δαπάνες περίθαλψης αποτελεί μια πρόκληση για διερεύνηση των λειτουργικών δαπανών.
Έχετε σκεφτεί ότι ο Ιδιωτικός τομέας μπορεί να οδηγήσει στον δρόμο της ανάπτυξης, της εξόδου από την ύφεση, στον δρόμο των επενδύσεων και στην μείωση της ανεργίας, συντελώντας στον εξορθολογισμό του Δημοσίου τομέα και στον περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς;
Αλήθεια έχετε συγκρίνει τα κόστη, ανάμεσα στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, στα υλικά επεμβάσεων, στα λειτουργικά έξοδα, στα μισθολογικά κόστη, στα έξοδα σίτισης, θέρμανσης, ψύξης, καθαριότητας κ. α;;
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Αξιότιμε Κύριε Αντιπρόεδρε
Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από Σας παρά μόνο την πληρωμή των δεδουλευμένων υπηρεσιών που έχουμε προσφέρει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Δεν είναι δίκαιο, ούτε λογικό, ούτε Δημοκρατικό, ούτε νόμιμο, να αρνείστε την πληρωμή και μάλιστα αναδρομικά στα εξωπραγματικά ποσοστά του 40-60%.
Αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό κράτος που μόνο δικαιώματα έχει αλλά καμιά υποχρέωση. Δεν είναι ικανό για τίποτα, ούτε για τα απλά. Σκεφτείτε ότι αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε εμείς Ιδιωτική Ελεγκτική εταιρία για να ελέγξει τις υποβληθείσες δαπάνες μας. Φυσικά εσείς κρατάτε σε κάθε πληρωμή μας 3,072% υπέρ ΟΓΑ, χαρτοσήμου και Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (για το εφάπαξ τους !!!!).
Και ρωτάμε:
Γιατί δεν έχετε εξοφλήσει ακόμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη από το 2006 μέχρι 31-12-2011. Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν και πόσοι Νόμοι να γίνουν γι αυτό; Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το τραίνο θα χαθεί γιατί εσείς οι μηχανοδηγοί δεν έχετε την τόλμη.
Μας κοροϊδεύετε δύο χρόνια τώρα. Αλήθεια, αυτά τα χρήματα που έχετε πάρει από την Τρόικα, γιατί δεν μας τα καταβάλετε, ποιός φταίει, γιατί κανείς δεν πληρώνει;
Γιατί μας ζητάτε να μην εισπράξουμε τόκους, όταν εσείς μας βάζετε πρόστιμα για μια μέρα καθυστέρησης; Εσείς για τα 7-8 χρόνια δεν πρέπει να πληρώσετε τίποτα;
Οι δαπάνες για την υγεία έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Δεν μπορούν να μειωθούν άλλο. Σκεφτείτε ότι τα 235 εκατ. ευρώ για Νοσοκομειακή περίθαλψη (μαζί με ΦΠΑ και κρατήσεις υπέρ τρίτων) αντιστοιχούν σε λιγότερο από 20 ευρώ ανά συμπολίτη μας ετησίως !!!
Αξιότιμοι Κύριοι
Ζητούμε να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα μας του 2012, 2013, 2014 και κάθε υπηρεσία που προσφέρουμε να καλύπτεται οικονομικά απο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Μην έχετε την απαίτηση να προσφέρουμε υπηρεσίες που δεν μπορείτε να αγοράστε.
Διότι έχουμε καταντήσει Χρυσοί χορηγοί του Εθνικού πλεονάσματος. Μόνο που αυτή η χορηγία θα μας οδηγήσει σε επώδυνη διακοπή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενους και συνεργάτες στην ανεργία.
Μήπως, για να έχετε πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να πεθάνει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας;
Περιμένουμε όχι λόγια αλλά πράξεις, πληρωμή όλων των καθυστερημένων, ήτοι το 10% του 2012, το 10% του 2013 μέχρι τον 8ο μήνα και τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο- Νοέμβριο -Δεκέμβριο 2013 καθώς και Απρίλιο-Μάιο- Ιούνιο 2014, το 10% του Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου -Μαρτίου 2014, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Αλήθεια κ. Πρωθυπουργέ και κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης τι θα διδάξουμε στα παιδιά μας; Όταν χρωστάμε σε κάποιον δεν πληρώνουμε και μάλιστα με μέτρα σοβιετικού τύπου, προκειμένου να δημιουργήσουμε πλεόνασμα και να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα για να μαζέψουμε λίγους χιλιάδες ψήφους;
H πολιτική σας έχει οδηγήσει στην απόγνωση όχι μόνο τους επιχειρηματίες στο χώρο αλλά και τους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται επί μήνες.
Αν όμως ήσασταν συνεπείς στις υποχρεώσεις σας τότε το 40% θα γύριζε πάλι στο κράτος και τα ταμεία ασφάλισης και τότε θα είχατε να μοιράσετε κοινωνικό μέρισμα.
Αξιότιμοι
Είμαστε σε απόγνωση όχι μόνο οι μικροί και μεσαίοι του Κλάδου αλλά ΟΛΟΙ.
ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και αναλάβετε εσείς την διαχείριση, διαφορετικά θα τις κλείσουμε όλες, όχι γιατί το επιθυμούμε αλλά γιατί εσείς το αποφασίσατε μη πληρώνοντας τα δεδουλευμένα.
Να θυμάστε κάτι απλό όταν κάποιος χρωστά για αυτά που έχει αγοράσει δεν «κλέβει», δεν “κουρεύει”, περιορίζει τον εαυτό του, τα δικά του έξοδα και πληρώνει σ΄ αυτούς που χρωστά.
Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, εάν εμείς κάνουμε λάθος, ενώ η πρόθεση σας είναι η επιβίωση του Ιδιωτικού τομέα της Υγείας, τότε σε μια συνάντηση μας με τον Αξιότιμο Κύριο Πρωθυπουργό και τον Αξιότιμο Κύριο Αντιπρόεδρο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε λύσεις επιβίωσης, λύσεις διεξόδου, λύσεις ανάπτυξης, λύσεις επενδύσεων, λύσεις εξόδου από την ύφεση, λύσεις αύξησης της απασχόλησης.
Με περισσή τιμή
Γρ.Σαραφιανός           Φ.Παπαβασιλόπουλος           Χρ.Βιρβιλης
Πρόεδρος ΣΙΚΕ           Αντιπρόεδρος ΣΙΚΕ          Προεδρος ΕΚΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: