Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Με γνωμάτευση και από ιδιωτική κλινική η νοσηλεία στο εξωτερικό.

Μία ριζική αλλαγή στη διαδικασία έγκρισης για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας στο εξωτερικό, προβλέπει υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη.
Για την κάλυψη της νοσηλείας μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, μπορεί να προσκομισθεί γνωμάτευση και από ιδιωτική κλινική, κάτι που μέχρι σήμερα, δεν ήταν εφικτό, αλλά μετά την ισοτιμία της υπογραφής των γιατρών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, μπορούν πλέον οι Διευθυντές Κλινικών από ιδιωτικά θεραπευτήρια να εκδίδουν τέτοιου είδους γνωματεύσεις.
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος κάνει αίτηση στον ασφαλιστικό του φορέα για μετάβαση σε νοσοκομείο του εξωτερικού και την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
1.Έντυπο αίτησης για προηγούμενη έγκριση χρήσης διασυνοριακής περίθαλψης.
2.Γνωμάτευση γιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή στρατιωτικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή διευθυντή ιδιωτικής κλινικής της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας.
3.Στη σχετική γνωμάτευση θα πρέπει να περιγράφεται με λεπτομέρεια το είδος της πάθησης με σύντομο ιστορικό και θα αιτιολογείται επαρκώς η ανάγκη αντιμετώπισης της κατάστασης του ασθενούς με την προτεινόμενη θεραπεία.
4.Βεβαίωση από δύο τουλάχιστον νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σε περίπτωση που η προτεινόμενη υγειονομική περίθαλψη δεν μπορεί να παρασχεθεί σε ελληνικό έδαφος εντός προθεσμίας ιατρικώς αποδεκτής.
Μετά την επιστροφή του ο ασφαλισμένος, ο οποίος μετέβη σε κράτος μέλος, κάνοντας χρήση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, υποβάλλει αίτημα επιστροφής εξόδων στην αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου του.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος, έκανε χρήση διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης χωρίς προηγουμένως να έχει υποβάλλει αίτηση, χρειάζονται τα εξής δικαιολογητικά:
1.Αίτηση χρήσης διασυνοριακής περίθαλψης χωρίς προηγούμενη έγκριση για την επιστροφή των εξόδων.
2.Ιατρική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τις ιατρικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν. Με αυτή, θα προκύπτει ο μη έκτακτος αλλά αναγκαίος χαρακτήρας της εν λόγω υγειονομικής περίθαλψης ή και για την αναγκαιότητα χορήγησης συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής ή και για την αναγκαιότητα άμεσης προμήθειας ειδών πρόσθετης περίθαλψης (ή συμπληρωματικών εξόδων, στα οποία ενδεχομένως έχουν υποβληθεί άτομα με μία ή περισσότερες αναπηρίες).
3.Βεβαίωση ιδιώτη γιατρού ή νοσηλευτικού ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει το νομικό καθεστώς λειτουργίας του (κρατικό, ιδιωτικό ή κοινωφελές),
4.Πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις.
5.Πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις φαρμακευτικής αγωγής, συνοδευόμενες από ιατρική βεβαίωση για την αναγκαιότητα χορήγησής της.
Ο ασφαλισμένος υποβάλει, επίσης, πρωτότυπες εξοφλητικές αποδείξεις προμήθειας ειδών πρόσθετης περίθαλψης (ιατροτεχνολογικά βοηθήματα), συνοδευόμενες από ιατρική βεβαίωση για την αναγκαιότητα της άμεσης προμήθειάς τους.
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απορριπτική απόφαση
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: