Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΙΣ Πειραιά: Συζήτηση της αναγραφής της δραστικής ουσίας αντί της ονοματολογίας του φαρμάκου που χορηγεί ο θεράπων ιατρός στο ΣτΕ.

Πειραιάς, 8-4-2013
Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η
Την Παρασκευή συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η Αίτηση Ακύρωσης που είχε καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά κατά της Υπουργικής Απόφασης για την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας και χορήγησης του φθηνότερου γενόσημου από τον φαρμακοποιό.
Συγχρόνως συζητήθηκαν και οι αντίστοιχες αιτήσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ.
Εκείνο όμως που είναι άξιο λόγου και για πλήρη ενημέρωση των ιατρών είναι ότι έκανε παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της προσφυγής του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), την οποία και σας επισυνάπτουμε.
Η θέση του ΦΣΑ, όπως διατυπώθηκε από την Νομική του Σύμβουλο ενώπιον του ΣτΕ, ήταν «ότι είναι σε κοινή και απόλυτη σύμπνοια με του Νομοθέτη-Υπουργού, έχουν δε έννομο συμφέρον κατά το καταστατικό τους να παρέμβουν» . Επίσης υποστηρίχθηκε ότι «η συγκεκριμμένη απόφαση αναβαθμίζει το ρόλο του φαρμακοποιού διά της επιλογής του φαρμάκου που διαθέτει στον άρρωστο και παύει τον φαρμακοποιό να έχει ρόλο ¨μεταπράτ稻.
Η θέση του ΦΣΑ και του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου ενώπιον του ΣτΕ ήταν ότι φάρμακο εμπορικής ονομασίας και το γενόσημο που έχει να δώσει ο φαρμακοποιός είναι ένα και το αυτό ως προς τα θεραπευτικά αποτελέσματα και τις παρενέργειες και εν όψει του ότι έχει «γονατίσει» το Κράτος από τη φαρμακευτική δαπάνη, βρήκαν την αναγραφή της δραστικής ουσίας ως μέτρο εξορθολογισμού. (Γεγονός που κατ΄ εμάς δεν είναι αληθές, διότι καμμία φαρμακευτική δαπάνη δεν μειώθηκε, πάρα πολλά φάρμακα έχουν τεθεί εκτός αποζημίωσης, έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και έχει περιοριστεί η δυνατότητα θεραπείας του ιατρού, αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας που κατ΄ επανάληψη έχει δημοσιοποιηθεί ότι παρ΄ όλα τα μέτρα, οι δαπάνες «τρέχουν»).
Σύμβουλος του ΣτΕ ορθώς παρατήρησε και ζήτησε από τους Νομικούς του ΦΣΑ και του Υπουργείου να αποδείξουν εμπεριστατωμένα με τα υπομνήματά τους που θα υποβάλλουν, καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα ότι φάρμακο και δραστική ουσία έχουν την ίδια θεραπευτική δράση και είναι εξ ίσου ασφαλή.
Η Απόφαση του ΣτΕ (αφού κατατεθούν και τα έγγραφα υπομνήματα των φορέων μέχρι 13 Μαϊου) αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο διάστημα.
Δείτε την παρέμβαση του ΦΣΑ: ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: