Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η ανάγκη για προσλήψεις στο ΕΣΥ & η ήσυχη συνάντηση διοικητών και ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Με χαμηλούς τόνους και χωρίς κορόνες, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, η καθιερωμένη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων. Εκ μέρους του υπουργείου, παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο γενικός γραμματέας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, αναλώθηκε στην ανάγκη για προσλήψεις, καθώς τα κενά τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΠΕΔΥ είναι τεράστια.

 Αλήθεια, που πάνε εκείνες οι... ιστορικές εποχές (επί υπουργίας των κ.κ. Ανδρέα Λοβέρδου και Άδωνι Γεωργιάδη) όπου κάθε συνάντηση με τους διοικητές και υποδιοικητές του ΕΣΥ, ήταν ένα αληθινό πανηγυράκι;
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και καλώς, γιατί αυτό απαιτεί η συγκυρία και η σκληρή πραγματικότητα που έχει προκύψει από το Μνημόνιο και τους δανειστές μας. Κάποτε η συζήτηση ήταν για τον εξορθολογισμό στις δαπάνες, για την ανάγκη περικοπών και για την δυνατότητα τα νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν ως επιχειρηματικές μονάδες.
Σήμερα, που η δημόσια υγεία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις μνημονιακές πολιτικές και έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε διεθνή έντυπα, σήμερα που οι πολίτες έχουν γονατίσει στην κυριολεξία ψάχνοντας να βρουν αξιοπρεπή περίθαλψη αλλά και τα φάρμακά τους συχνά, σήμερα που το ΕΣΥ αντιστέκεται χάρη στο φιλότιμο και τον πατριωτισμό των επιστημόνων και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι αγόγγυστα σε βάρος της πολύτιμης ξεκούρασής τους περιθάλπουν ασθενείς, ανασφάλιστους και μετανάστες, σήμερα είναι λογικό να έχουν πέσει οι τόνοι. Άλλωστε αυτό επιβάλλει η κοινή λογική αλλά και η ...τσίπα!
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας λοιπόν, ανακοίνωσε στους επικεφαλής των νοσηλευτηρίων, τις προσλήψεις που προωθεί η ηγεσία και ειδικότερα: 2.500 νοσηλευτικό και παραιτρικό προσωπικό στο ΕΣΥ – το πιο πιθανό αυτό να γίνει πραγματικότητα το 2015- 900 επικουρικοί γιατροί στο ΠΕΔΥ και παράλληλα ξεπάγωμα των κρίσεων σε γιατρούς, προσλήψεις δηλαδή που έχουν κολήσει από το 2010.
Οι εποχές είναι δύσκολες και το ΕΣΥ διαδραματίζει πολλαπλό ρόλο, τόσο σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας όσο και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Επιπλέον, η ιδιωτική δαπάνη έχει μειωθεί δραματικά, καθώς χρήματα δεν υπάρχουν ώστε να κατευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές υγείας. Επομένως, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ, να επισπευθούν οι προσλήψεις άμεσα για το καλό όλων και κυρίως της δημόσιας υγείας.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: