Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημέρωση από το χθεσινό Δ.Σ. του ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

                                                                                                                                 Αθήνα,28/08/2014  

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

   Χθες Τετάρτη 27/08/2014 πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο Δ.Σ του Συνδέσμου μας, προκειμένου να ασχοληθεί με την αποφασισμένη από την πρόσφατη Γ.Σ. καταγγελία των συμβάσεών μας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
   Μεσολάβησε η σημαντική εξέλιξη της έκδοσης νέων Υ.Α. που αφορούν στη συνεργασία των παρόχων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ειδικότερα η ΥΑ του ΦΕΚ 2243 «Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων», η οποία  δημιούργησε σειρά ερωτημάτων και περιλαμβάνει σημεία που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες, τα οποία είναι απαραίτητο να απαντηθούν και να διευκρινιστούν!
   Εξ΄ αυτών, τρία είναι τα κορυφαία ζητήματα, για τα οποία η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και σαφώς, τα εξής:
   α) Το ζήτημα του μηνιαίου ανώτατου ορίου δαπάνης ανά πάροχο: θα είναι στην ευχέρεια του παρόχου να δέχεται ή όχι περαιτέρω παραπεμπτικά, όταν συμπληρώνει το όριο του κάθε μήνα, για το οποίο θα επιβαρυνθεί ούτως ή άλλως με rebate έως και 25%? ‘Η θα είναι υποχρεωμένος να δέχεται ΟΛΑ τα παραπεμπτικά του μήνα, οπότε θα επιβαρύνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ με clawback, αγνώστου ύψους μέχρι να κάνει τους υπολογισμούς του ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.?! (ελπίζουμε ότι η απάντηση είναι η πρώτη, διαφορετικά το κράτος ομολογεί την εθνικοποίηση των υπηρεσιών μας και το σχέδιο εξόντωσης των οργανωμένων, πολυδύναμων διαγνωστικών κέντρων, που εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά σε όλη την Ελλάδα).
   β) Το ζήτημα του αριθμητικού ορίου συνταγογραφήσεων εξετάσεων: στην Υ.Α. προδιαγράφεται η ενσωμάτωσή του στο σύστημα e-prescription και καθορίζεται ότι τα παραπεμπτικά αυτόματα θα διαχωρίζουν τις επιπλέον εξετάσεις που «δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε ιδιωτικό πάροχο».  Θα είναι έτοιμο το σύστημα από 01/09/2014, οπότε και θα ισχύει το άρθρο 3, ή θα έχουμε και πάλι καθυστερήσεις και εμπόδια, τα οποία μας επιβαρύνουν και μας ταλαιπωρούν? ΠΟΙΟΣ αναλαμβάνει την ΕΥΘΥΝΗ?
   γ) Το ζήτημα των κατευθυντήριων οδηγιών: Αναρωτιόμαστε πως θα ελέγχεται η εφαρμογή τους στην πράξη…  Κυρίως όμως θέλουμε τη διαβεβαίωση για το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι οδηγίες αφορούν τους παραπέμποντες ιατρούς και ΜΟΝΟ, ενώ τα Διαγνωστικά Κέντρα είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα παραπεμπτικά, χωρίς να έχουν κανένα μέρος της ευθύνης για την τήρηση των οδηγιών!  Και επομένως, αν σε μελλοντικούς ελέγχους θεωρηθούν κάποια παραπεμπτικά ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΑ με τις οδηγίες, αυτό ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τα Διαγνωστικά Κέντρα!
   Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε τις απαντήσεις που υποδεικνύει η κοινή λογική και το δίκαιο  –  διαφορετικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει από την απόφαση της Γ.Σ.  Αντιθέτως, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη δυσμενέστερα, με ένα τρίτο εξάμηνο εξοντωτικών περικοπών και ένα νέο πλαίσιο που ουσιαστικά «κλείνει» το επάγγελμα, περιορίζει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του εργαστηρίου και αφαιρεί από τους παρόχους το κίνητρο του υγιούς ανταγωνισμού και της ανάπτυξης,  πλήττοντας ουσιαστικά τα συμφέροντα των ασφαλισμένων!
   Τέλος, επιμένουμε σθεναρά ότι πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία που αφορά το α’ οκτάμηνο και την επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα με επιπλέον φόρτο κατά τη μετάβαση στο νέο ΠΕ.ΔΥ,  χωρίς να προστεθεί στον προϋπολογισμό μας ανάλογο ποσό, το οποίο άλλωστε εξοικονομήθηκε από τα λειτουργικά έξοδα του δημόσιου τομέα που δεν υπήρξαν για εκείνο το διάστημα.  Ο προηγούμενος υπουργός είχε δεσμευθεί για 40-50 εκ € για το πρώτο τετράμηνο τρέχοντος έτους, σήμερα που έχουμε πλέον την εικόνα των αριθμών, είναι σαφές ότι τουλάχιστον 100 εκ € πρέπει να ενισχύσουν τον κωδικό 0671-01/Β1 για το α’ οκτάμηνο, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα και οι περικοπές που θα επιβαρύνουν τους παρόχους για το α’ οκτάμηνο να περιορισθούν από το άνω του 50%, σε ένα λογικό επίπεδο…
    Εφόσον έχουμε τις θέσεις του Υπουργείου και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τα ανωτέρω, θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις.   
          Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ. Γεώργιος Βουγιούκας                          Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                   Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: