Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΕΚΕ: Συνεδρίαση Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για οικονομικά ΕΟΠΥΥ.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ε.Κ.Ε.)
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosielke1@gmail.com

ΑΘΗΝΑ 12/09/2014
ΘΕΜΑ: Συνεδρίαση Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για οικονομικά ΕΟΠΥΥ. Ομολογία του ΕΟΠΥΥ ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν τις οδηγίες αναγραφής των διαγνωστικών εξετάσεων των Επαγγελματικών Ενώσεων.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά από αίτημα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) έγινε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κρεμαστινό Δημήτριο για συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον ΕΟΠΥΥ και κυρίως για το θέμα του clawback, του rebate και των κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν εκδοθεί με τις πρόσφατες Υπουργικές αποφάσεις. Στην συνεδρίαση αυτή της επιτροπής των κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής εκλήθησαν να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ.Μιχάλης Βλασταράκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Καλικάζαρος Ιωάννης και κ. Φούσας Στέφανος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) κ.Πατσουράκος Φώτιος.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Υγείας κ.Βορίδης Μαυρουδής, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ.Κοντός Δημήτριος και βουλευτές μέλη της επιτροπής. Από τον Υπουργό Υγείας έγινε ενημέρωση για τα πλαφόν που υπάρχουν τόσο για την φαρμακευτική δαπάνη όσο και για τις διαγνωστικές εξετάσεις και για το rebate και clawback αναφέρθει ότι το θέμα αυτό είναι αναγκαίο για τον εξορθολογισμό των δαπανών με δεδομένο ότι υπάρχει κλειστός πλέον προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.
Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι έγινε δεκτό το αίτημα των εργαστηριακών και της πανελλήνιας επιτροπής διαπραγμάτευσης να μπει ατομικό όριο ανά πάροχο και νομό. Στο θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών και της συγκράτησης των δαπανών, ζητήθηκαν να μπουν κατευθυντήριες οδηγίες αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων και στο αίτημα αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τις Επαγγελματικές Ενώσεις ανταποκρίθηκαν και παρέδωσαν τις οδηγίες και τις προτάσεις τους. Τον λόγο έλαβαν εν συνεχεία οι εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων και των Επαγγελματικών Ενώσεων και Φορέων. Από πλευράς Πανελληνίου αλλά και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ετέθει το θέμα της αδικίας που δημιουργείται με την επιβολή του εξοντωτικού rebate και clawback και ότι αυτή την στιγμή είναι αδύνατον να επιβιώσουν τα εργαστήρια και γενικώς οι Ιατροί που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη και δυσμενή κατάσταση ενώ η Πολιτεία δεν έχει σκύψει πάνω από τα προβλήματα των Ιατρών για να μπορέσει να λύσει τις βασικές τους ανάγκες. Από τον νυν αντιπρόεδρο της ΕΚΕ εξετέθει ανάγλυφα το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, από το γεγονός ότι η μεγάλη δαπάνη που δημιουργείται και η οποία καταναλώνει τις συγκεκριμένες δαπάνες έχει ονοματεπώνυμο και αφορά τις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων οι οποίες έχουν την δυνατότητα και χαμηλού κόστους αλλά και κατευθυνόμενης ζήτησης και φυσικά θα πρέπει να δοθεί λύση. Από την ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων ετέθει επιτακτικά το θέμα της υποκοστολόγισης ιατρικών πράξεων όπου ένας καρδιολόγος με την συμμετοχή του ασθενή προ clawback αμείβετε για το triplex 25,29€ , το τεστ κοπώσεως 11,36€ και το holter ρυθμού 5,02€ εξετάσεις για τις οποίες χρειάζεται τουλάχιστον δυόμιση ώρες για να τις κάνει. Εάν υπολογισθεί λοιπόν το σύνολο των χρημάτων που θα αμειφθεί ένας ιατρός για τις συγκεκριμένες εξετάσεις και αφαιρεθούν τα οποιαδήποτε λειτουργικά κόστη και οι κρατήσεις ο καρδιολόγος θα πρέπει ουσιαστικά να πληρώσει από την τσέπη του για να δει τον ασθενή αφού ουσιαστικά δεν μένει τίποτε για να πληρωθεί ο ίδιος. Ως προς το clawback και rebate ζητήθηκε η απάλειψη του 2ου rebate και εφαρμογή του 1ου πάνω από 1.500€ και στο 30% όπως ήταν, για το δε clawback ζητήθηκε η κατάργηση του και εφαρμογή της θέσης κάθε παραπεμπτικό που παράγεται και εκτελείται να πληρώνεται.
Για το θέμα οδηγιών αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων από τον πρόεδρο της ΕΕΚΕ ανακοινώθηκε ότι οι συνταγογραφικές οδηγίες είχαν παραδοθεί στις 29 Μαίου από τις επαγγελματικές και επιστημονικές εταιρείες μέσω του Πρόεδρου του ΠΙΣ και παρουσία του προέδρου της ΠΟΣΚΕ και της ΠΟΣΥΠΙ στον υφυπουργό κ.Μπέζα ο οποίος τις παρέλαβε και έδωσε εντολή στον ΕΟΠΥΥ για να τις υλοποιήσει. Ζητήθηκε λοιπόν ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου και από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ γιατί οι συγκεκριμένες συνταγογραφικές οδηγίες εξετάσεων δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν στην Υπουργική απόφαση, δεδομένου ότι αυτές τις οποίες έχει ανακοινώσει ο ΕΟΠΥΥ ουδεμία σχέση έχουν με αυτές που παρέδωσαν οι επαγγελματικές και επιστημονικές εταιρείες, θέμα το οποίο έχει από τις 20 Αυγούστου επανειλημμένα ανακοινωθεί και τονισθεί σε δελτία τύπου τόσο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και της ΠΟΣΚΕ, της ΕΕΚΕ και των υπόλοιπων επαγγελματικών ενώσεων χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία απάντηση από την Πολιτεία Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι όντως παρέλαβαν τις συγκεκριμένες οδηγίες αναγραφής εξετάσεων και τις οποίες όμως δεν τις έκαναν δεκτές δεδομένου ότι δεν έκαναν οικονομία όσο ήθελαν στον ΕΟΠΥΥ και για τον λόγο αυτό εκπόνησαν δικές τους, που έγιναν μέσα από μεταφράσεις των αμερικανικών εταιρειών και αποφάσεων του ΚΕΣΥ. Από τον πρόεδρο της ΕΕΚΕ τονίσθηκε ότι ακόμα και αυτές οι οδηγίες έχουν μεταφραστεί λάθος διότι είναι αδύνατον μετά από By pass ένας ασθενής να μην μπορεί να κάνει Triplex για 5 χρόνια. Εάν με την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών που έδωσαν οι Ενώσεις και Επιστημονικές Εταιρείες δεν επαρκεί ο προυπολογισμός αυτό είναι αποδοχή της υποχρηματοδότησης της ΠΦΥ αφού από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς αναφέρεται ότι για μια χώρα όπως η Ελλάδα χρειάζονται 570.000.000€ για την ΠΦΥ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ.Κρεμαστινός είπε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αποφάσεις των επιστημονικών εταιρειών οι οποίες αυτές θα πρέπει να δίνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή που να μελετήσει ξανά το θέμα και ο δε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι για τον λόγο αυτό επειδή αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται κάποιες διορθώσεις έχουν αποστείλει επιστολή από της 4 Σεπτεμβρίου που ζητούν από τις επαγγελματικές ενώσεις να στείλουν τις παρατηρήσεις τους για διορθώσεις των κατευθυντήριων οδηγιών και των αριθμητικών ορίων συνταγογράφησης.
Μετά τα ανωτέρω και στο κλείσιμο της συζήτησης ελήφθησαν αποφάσεις για να υπάρξει μικτή επιτροπή η οποία να μελετήσει τις προτάσεις που πρέπει να γίνουν στο ΕΟΠΥΥ. 
 
Αγαπητοί συνάδελφοί,
Γίνεται πλέον εμφανές από τις ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Υπουργού ότι δεν ελήφθησαν καθόλου υπ’ όψιν οι προτάσεις που έκανε η ΕΕΚΕ αλλά και οι υπόλοιπες Επαγγελματικές Ενώσεις και Επιστημονικές Εταιρείες ως προς τις συνταγογραφικές οδηγίες και ο ΕΟΠΥΥ εκπόνησε τις δικές του συνταγογραφικές οδηγίες με μόνο γνώμονα λογιστικά κριτήρια και στηριζόμενος σε μεταφρασμένες οδηγίες των αμερικανικών εταιρειών και χωρίς να λάβει υπ’ όψιν καθόλου την Ελληνική πραγματικότητα και τις απόψεις των Ελλήνων καρδιολόγων και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Θέση της ένωσής μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών αλλά αμιγώς με τα επιστημονικά κριτήρια τα οποία θέτει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ένωση μας, σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία όπως πράττουν κατά τον ίδιο τρόπο και οι υπόλοιπες επαγγελματικές και επιστημονικές εταιρείες των υπολοίπων ειδικοτήτων. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει αύξηση του προυπολογισμού και ιδίως για το 2014 που ουσιαστικά δεν λειτούργησε το ΠΕΔΥ με αποτέλεσμα ο κόσμος να στραφεί στους συμβεβλημμένους Ιατρούς και εργαστήρια που είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών.
Η ένωσή μας θα συνεχίσει να πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την τήρηση αυτών που είχαν συμφωνηθεί και ομολογήθηκε πλέον περίτρανα ότι δεν τηρήθηκαν και φυσικά θα πιέζουμε για την υλοποίησή τους.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

Φ.Ν. Πατσουράκος   Δημόπουλος Βασίλειος
 
Πηγή: iatroi.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια: