Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΕΟΠΥΥ: Δεν εφαρμόζεται δεύτερο rebate στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.

Έντονη ανησυχία επικρατούσε στους κόλπους των συμβεβλημένων γιατρών για το rebate που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, καθώς υπήρχαν διάφορες αποφάσεις που οδηγούσαν σε διπλή επιβάρυνση.
Ύστερα από διαμαρτυρίες των γιατρών και μετά από έντονες παρεμβάσεις του ΙΣΑ, ο ΕΟΠΥΥ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ταυτόχρονη εφαρμογή διπλού – σωρευτικού Rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης, «ο ΙΣΑ από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι είναι αντίθετος σε κάθε εφαρμογή clawback και rebate που δημιουργούν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε μάχεται καθημερινά και έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των επαχθών για τους γιατρούς μέτρων».
Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ έχει ως εξής:
Σε συνέχεια σχετικών ερωτημάτων που αφορούν στην έκπτωση (rebate) των παρόχων υγείας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Με την Υ9/70521/18-8-14 (ΦΕΚ Β'/2247) Απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ότι «όσες εξετάσεις συνταγογραφούνται και εκτελούνται από τον ίδιο ιατρό (αυτο−παραπομπές) αποζημιώνονται, με ειδική τιμή που αντιστοιχεί στο 60% των κάθε φορά ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ», δηλαδή με έκπτωση( rebate) 40%. Η συγκεκριμένη απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από 1-9-2014 και κάθε διάταξη Υπουργικών Αποφάσεων αντίθετη προς τις διατάξεις της παρούσας απόφασης καταργείται.
Συνεπώς από την 1-1-2014 και μέχρι 31-8-2014 ισχύει η έκπτωση (rebate), όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση Υ9/70522/18-8-14 (ΦΕΚ Β'/2243), δηλαδή από 5-25% για διαγνωστικά εργαστήρια (εταιρίες, κλινικές, ιδιώτες) και από 0-60% για τους ιατρούς κατά πράξη και περίπτωση.
Αυτονόητο είναι ότι οι δύο ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται σωρευτικά, αλλά ισχύουν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα όπως αποσαφηνίζεται ανωτέρω.
Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy

Δεν υπάρχουν σχόλια: