Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΙΣΑ: Αναγκαία η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για κάρτα ανεργίας ιατρών και επιχορήγησή τους από τον ΟΑΕΔ.

Προς τον Υπουργό Εργασίας
κ. Ιωάννη Βρούτση
Κοιν. Πρόεδρο ΟΑΕΔ
κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου
Αθήνα, 28-6-2013
                                                                                                 Α.Π 38466
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία δυσχεραίνει την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, διότι όπως σας είναι γνωστό η επάνδρωση ενός ιατρείου προϋποθέτει την επένδυση ιδιαιτέρως υψηλού κεφαλαίου για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να μην δύνανται οι νέοι ιατροί να παρέχουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους και να παραμένουν άνεργοι, μη έχοντας εναλλακτικό εισόδημα επιβίωσης . Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν 4144/2013 κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
Η νομοθετική ρύθμιση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης, την οποία βιώνουν οι νέοι ιατροί, ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία και η έκδοση υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία να δύνανται οι ιατροί να εκδώσουν κάρτα ανεργίας, ώστε να μπορούν να λάβουν το σχετικό βοήθημα ανεργίας. Επίσης κρίνεται απαραίτητη η σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε οι άνεργοι ιατροί να εξαιρούνται από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), καθώς επίσης να δύνανται να υπαχθούν στο πρόγραμμα για την διευκόλυνση ενήμερων δανειοληπτών του Ν 4161/2013, ο οποίος τροποποίησε τον Ν. 3869/2010 (νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), καθότι πολλοί εξ αυτών έχουν συνάψει δανειακές συμβάσεις με τραπεζικά ιδρύματα .
Τέλος θα πρέπει να προωθηθεί η οικονομική ενίσχυση των νέων ιατρών μέσω προγράμματος ενίσχυσης του ΟΑΕΔ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα επάνδρωσης των ιατρείων τους με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, τα οποία συνδράμουν καθοριστικά στην άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και στην ενίσχυση του χώρου της υγείας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                    ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: