Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Οι βεβαιώσεις που χορηγούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Τις περιπτώσεις στις οποίες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπορούν να χορηγήσουν βεβαιώσεις στους ασφαλισμένους, περιγράφει εγκύκλιος της διοίκησης του Οργανισμού.

Δεν χορηγούν βεβαιώσεις για αθλητικές δραστηριότητες ή άδειες αγοράς κυνηγετικού όπλου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Αντίθετα, μπορούν να βεβαιώσουν για την κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου, όπως αυτή προκύπτει από τις εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί.
Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από εγκύκλιο του Οργανισμού, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά οι περιπτώσεις χορήγησης ιατρικών βεβαιώσεων.
Συγκεκριμένα, δεν χορηγούνται βεβαιώσεις ικανότητας ή υγείας, οι οποίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τις εξής περιπτώσεις:
  • Εξωσχολικά αθλητικά σωματεία, προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων, περιπτώσεις κόπωσης και υπερπροσπάθειας, όπως ο πρωταθλητισμός (Ν. 2725 ΦΕΚ121/τευχ Α΄/17.6.99 αναφορικά με τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό).
  • Άδεια αγοράς κυνηγετικού όπλου, οπλοφορίας – οπλοκατοχής (Υ.Α. 3009/2/80-δ΄/1.12.2003) όπου απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας από κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα, υπογεγραμμένο από ψυχίατρο.
  • Όσους πρόκειται να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (Υ.Α. 1016/109/149-ά ΦΕΚ 1967/τευχ Β΄/10.9.09), όπου απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας από κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα, υπογεγραμμένο από ψυχίατρο.

Χορηγούν

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπορούν να χορηγήσουν:

  • Ιατρικές γνωματεύσεις ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους, αναλαμβάνοντας την ιατρική ευθύνη των αναγραφόμενων.
  • Ιατρικές γνωματεύσεις αφορούν την παρούσα κατάσταση του ασφαλισμένου, όπως αυτή προκύπτει από τα ευρήματα του βιβλιαρίου ασθενείας, τις εργαστηριακές εξετάσεις, την κλινική εξέταση και το ιατρικό ιστορικό.

Οι ιατρικές γνωματεύσεις δεν βεβαιώνουν ικανότητα για οποιοδήποτε λόγο (εργασία, διορισμό ή αθλητισμό).
Δηλώνουν την παρούσα κατάσταση υγείας του ασφαλισμένου και οι ιατροί δύνανται να παραπέμψουν τον ασφαλισμένο για περαιτέρω έλεγχο, σε νοσοκομείο, όταν κρίνουν ότι ο έλεγχος επιβάλλεται και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός των δυνατοτήτων του Οργανισμού.
Στις Ιατρικές Γνωματεύσεις θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα του ασφαλισμένου και ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται η ιατρική γνωμάτευση.
Δ.Κ., iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: