Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Ασυνεπής ακόμη και στους φαρμακοποιούς, τους οποίους πλήρωνε σχεδόν αμέσως, εμφανίζεται ο ΕΟΠΥΥ, που οφείλει συνολικά πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και από αυτά, πάνω από 500 εκατομμύρια αφορούν την τρέχουσα χρήση.
Η νέα διοίκηση του Οργανισμού καλείται να αντεπεξέλθει με σημαντικά μειωμένα έσοδα, καθώς η κρίση έχει οδηγήσει σε καθίζηση τις εισφορές στα βασικά Ταμεία που συμμετέχουν στον Οργανισμό (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).
Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον και ο ΕΟΠΥΥ καλείται πλέον να επιβιώσει με ελάχιστα έσοδα και σταθερά έξοδα.
Οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια ιδιωτικών κλινικών έχουν ξεφύγει. Η νέα πολιτική ηγεσία αναμένεται να ζητήσει πίσω τα ποσά των υπερβάσεων (claw back) από τους παρόχους.
Η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών ζητούν από τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει ακόμη και σε περαιτέρω συμμετοχή των ασφαλισμένων σε νοσηλεία και εξετάσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε νοσηλεία στο ΕΣΥ!

Ασυνεπής

Ενδεικτικό της στενότητας που παρατηρείται στον ΕΟΠΥΥ, είναι ότι έχει καθυστερήσει τις πληρωμές και στον μοναδικό πάροχο έναντι του οποίου ήταν συνεπής, δηλαδή τους φαρμακοποιούς.
Ο προεδρεύων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, εκφράζει την ανησυχία του κλάδου, εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης εξόφλησης τόσο των τρεχουσών όσο και οφειλών προηγουμένων ετών.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει ποσό 75.000.000 ευρώ από το 2010 ενώ παρά τις δεσμεύσεις του τέως προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν έχει εξοφληθεί ο μήνας Μάρτιος, πράγμα απαράδεκτο αλλά και εξωσυμβατικό.
Ο ΠΦΣ έγκαιρα είχε επισημάνει από τον περασμένο χρόνο, την έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και τους κινδύνους για τους φαρμακοποιούς και τους άλλους παρόχους. Τα προβλήματα - αναφέρει - διογκώθηκαν και έγιναν σχεδόν ανεξέλεγκτα τους τελευταίους μήνες.
Δ.Κ., iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: