Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Προς νέο ψαλίδι οι φυσικοθεραπείες! Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μέσα σε ένα άκρως ρευστό πολιτικό κλίμα και με την τρόικα να πιέζει αφόρητα το τελευταίο διάστημα για περικοπή όλων των δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να ψαλιδίσει εκ νέου τις φυσικοθεραπείες. Τι σχεδιάζεται.
 
‘Έντονους πονοκεφάλους προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανάγκη για άμεσες περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των δανειστών μας. 
Οι σχεδιασμοί για ψαλίδι στις δαπάνες των νοσηλίων στις ιδιωτικές κλινικές αλλά και των διαγνωστικών εξετάσεων έχει ήδη αποφασισθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα. Επόμενο τσεκούρι όμως αναμένεται να πέσει στις φυσικοθεραπείες και ειδικά στο κόστος τους. 
 Το είπε άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός. Γεγονός που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των φυσικοθεραπευτών οι οποίοι δηλώνουν ότι μόλις στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υποστεί κούρεμα στις τιμές των φυσικοθεραπειών μαζί με παράλληλο πλαφόν στον αριθμό των θεραπειών που δικαιούνται οι ασθενείς.
Ειδικότερα μόλις πριν λίγους μήνες μειώθηκε ο αριθμός των παρεχόμενων συνεδριών (πλαφόν ανά ασθενή) κατά έτος από 24 σε 20 συνεδρίες, δηλαδή μείωση κατά 16%.  
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών σημειώνει ότι ήδη ο κλάδος έχει υποστεί μείωση κατά 40% και δεν αντέχει άλλο. Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Ο Αν. Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, παραπλανητικά δεν αναφέρθηκε ότι με την τελευταία αναθεώρηση του Ενιαίου κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών έχει υποστεί μια «γενναία» μείωση της τιμής της Φυσικοθεραπευτικής συνεδρίας, ήτοι: μείωση κατά 25% (από 20 σε 15 ευρώ) στην συνεδρία εντός του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας και 40% στην συνεδρία κατ’ οίκον (από 20 σε 12 ευρώ)». 
 Και καταλήγουν οι εκπρόσωποι του κλάδου: «Η διαρκής εμμονή του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά για την περικοπή της δαπάνης της φυσικοθεραπείας είναι ομολογουμένως πρωτοφανής και συνάμα μη εξηγήσιμη εκ του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αντιπροσωπεύει για το έτος 2012 μόλις το 1% των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Το συνολικό ποσό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για Φυσικοθεραπεία είναι 70 εκ. €. Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το ποσό, με όποια υπέρβαση αν υπάρχει, με τα 2,5 δις. € που έχει υπερβεί από άλλες παροχές;». 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: