Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αναζητείται «εξπρές» ρευστό για τον ΕΟΠΥΥ! Που θα βρεθούν τα χρήματα.

Άρον άρον και πριν την επόμενη επίσκεψη της τρόικας επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει λύση για τον προβληματικό ΕΟΠΥΥ ο οποίος καθημερινά αυξάνει τη μαύρη τρύπα του. Ποιος θα πληρώσει τη νύφη;
Οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και κλινικών θα αναγκαστούν να μειώσουν τα έσοδα τους ώστε να μην πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, διαβεβαιώνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας που υπόσχεται να μην επιβαρύνει τις τσέπες μας.
Πως θα γίνει αυτό; Ο Άδωνις Γεωργιάδης στηρίζει το σχέδιο του αυτό στο λεγόμενο rebate δηλαδή στις υποχρεωτικές εκπτώσεις που θα πρέπει να καταβάλουν τα διαγνωστικά κέντρα καταρχάς σε περίπτωση που ο αριθμός και οι δαπάνες των εξετάσεων ξεπερνούν το πλαφόν που θα τεθεί. Άλλωστε πολύ σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και διαγνωστικά πρωτόκολλα που θα ορίζουν πότε θα γίνεται μια εξέταση και σε ποιο ακριβώς μηχάνημα.
Σε ότι αφορά στις ιδιωτικές κλινικές και τις νοσηλείες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αυτές αναμένεται να επαναξιολογηθούν ως προς το ύψος της χρέωσης και της αποζημίωσης (ΚΕΝ) με συνέπεια η κάθε ημέρα νοσηλείας να κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ λιγότερο. Βέβαια το πρόβλημα πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν …πληρώνουν το μάρμαρο καθώς φροντίζουν τη διαφορά που προκύπτει να τη χρεώνουν στους ασθενείς.
‘Άμεσα όμως θα εξοικονομηθούν χρήματα για τον ΕΟΠΥΥ και από τις φυσικοθεραπείες. Ήδη η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε σχεδιάσει να βάλει νέο πλαφόν στις συνεδρίες αλλά και να μειώσει εκ νέου το ποσό που αντιστοιχεί ώστε να εξοικονομηθούν κάποια εκατομμύρια από τα 100 που δίνονται ετησίως για τις συγκεκριμένες παροχές.
Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης το επιτελείο του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά τα σχέδια της προηγούμενης ηγεσίας ώστε να τα εφαρμόσει άμεσα.
Κατά τα άλλα ο Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να ζητήσει από την τρόικα να αυξηθεί το ποσό της χρηματοδότησης για τον ΕΟΠΥΥ ώστε όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) να μη θιγούν οι αδύναμοι πολίτες από το έλλειμμα του φορέα: «Δεν θα πρέπει να ανησυχεί κανένας από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Το έλλειμμα θα καλυφθεί με άλλους τρόπους και όχι από τους ασφαλισμένους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το επιχείρημα προς την τρόικα για την αύξηση της χρηματοδότησης αναμένεται να είναι ότι το 2011 ενώ οι κλάδοι υγείας των Ταμείων είχαν στη διάθεσή τους 10,5 δις ευρώ, με την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ ο Οργανισμός για το 2013 δε διαθέτει πάνω από 6 δις για πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένους. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: