Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

4+1 μέτρα για να σωθεί ο ΕΟΠΥΥ.

Με τέσσερα μέτρα, και πιο συγκεκριμένα τη μείωση του αριθμού των διαγνωστικών εξετάσεων που γράφονταν μέχρι τώρα στους ασφαλισμένους, τη συνολική επανεξέταση του κόστους των πράξεων με τα οποία θα αποζημιώνονται οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, τη διαπραγμάτευση των συμβάσεων τους και τέλος με τη θέσπιση ενός μηχανισμού -παρόμοιου με αυτόν που έχει επιβληθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες- για κάλυψη της υπερβάλλουσας δαπάνης απαντά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Υγείας στο τελεσίγραφο της τρόικας για λύση «εδώ και τώρα» στο καλπάζον έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Όπως σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι παραπάνω παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, σαν ένα πρώτο σχέδιο για την αντιμετώπιση των χρεών του Οργανισμού.
Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μέτρο, αυτό της αύξησης της φορολόγησης στα τσιγάρα, βγαίνει και πάλι από τα συρτάρια προκειμένου να μειωθεί η μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Την πρόταση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν, με τη λογική πως ο επιπλέον φόρος θα πηγαίνει «υπέρ ΕΟΠΥΥ», επειδή όμως βρίσκονταν σε εφαρμογή οι παρεμβάσεις για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, η αύξηση της φορολόγησης στον καπνό δεν είχε προχωρήσει.
Πρακτικά τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: εάν για παράδειγμα για την εξέταση του θυρεοειδούς χρειάζονταν η παρακολούθηση τεσσάρων ορμονολογικών δεικτών, πλέον οι γιατροί θα γράφουν μόνο όσες θα προβλέπονται μέσω της θέσπισης «διαγνωστικών πρωτοκόλλων» , τα οποία θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή. Για τις υπόλοιπες εξετάσεις, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στο να μην τις κάνουν ή διαφορετικά να τις πληρώσουν από την τσέπη τους. Παρά λοιπόν το γεγονός πως δεν εξετάζεται θέμα αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων, η συρρίκνωση των εξετάσεων που θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ θα επιβαρύνει σημαντικά την τσέπη των ασθενών.
Μεγάλο πλήγμα θα δεχτούν την ίδια ώρα ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, καθώς οι παραπάνω παρεμβάσεις ψαλιδίζουν ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους τους. Το κλίμα που δημιουργείται είναι ασφυκτικό, με τις επιχειρήσεις να θέτουν έντονο ζήτημα βιωσιμότητας, δεδομένου πως δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από την αρχή του έτους για τις πράξεις που πραγματοποίησαν, ούτε από την άλλη έχει προχωρήσει η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων. Αν μάλιστα υποχρεωθούν να καλύπτουν σε εξαμηνιαία βάση το ποσό της υπέρβασης της δαπάνης για εξετάσεις και νοσηλεία, όπως γίνεται με τις εταιρείες του φαρμάκου, αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους τζίρους τους.
Βίκυ Κουρλιμπίνη/capital.gr
vicky.kourlibini@capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: