Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 6-9 μήνες ακόμα για τον περιορισμό του Έμπολα.

Μεγαλώνουν οι φόβοι των κορυφαίων αξιωματούχων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική και όχι μόνο.
Το πλάνο που έχει καταστρώσει ο ΠΟΥ σε συνεργασία με άλλους διεθνείς φορείς Υγείας (όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα) προβλέπει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 με 9 μήνες ακόμα, προτού μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ο ιός δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον ως "επιδημία", σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου η Fadela Chaib, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε ευθέως για τον αν αυτός ο υπολογισμός σημαίνει ότι τα Ενωμένα Έθνη αναμένουν η επιδημία στην Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία θα συνεχιστεί και μέσα στο 2015, η Chaib απάντησε χαρακτηριστικά:
"Ειλικρινά, κανένας δεν γνωρίζει πότε αυτή η έξαρση του Έμπολα θα τελειώσει".
Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχίες για τις "σκιώδεις περιοχές" στις τρεις χώρες που ο θανατηφόρος ιός είναι σε μεγαλύτερη έξαρση (Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε). Ως "σκιώδεις περιοχές" ορίζει εκείνα τα σημεία του χάρτη που αν και δεν καταγράφονται πολλά περιστατικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν ασθενείς με τον Έμπολα χωρίς να το γνωρίζουν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.
Αυτό οφείλεται στον υφιστάμενο φόβο των οικογενειών των ασθενών να ενημερώσουν τους υπεύθυνους για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων τους, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μεγαλύτερης εξάπλωσης του Έμπολα.
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, εξαιτίας όλων εκείνων των περιπτώσεων ασθενών που δεν φτάνουν ποτέ στα ειδικά κέντρα που έχουν στήσει διάφοροι διεθνείς οργανισμοί Υγείας σε κεντρικές περιοχές της Δ. Αφρικής.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: