Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Σε έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ.

Ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά τη διάρκεια συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έξι δόσεις. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η αποπληρωμή του φόρου ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Η χρονική μετατόπιση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 δεν επηρεάζει την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ τα έσοδα από το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα προσμετρηθούν στο οικονομικό έτος 2014.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε περίπου 4.000 οικισμούς ανά την ελληνική επικράτεια. Η υιοθέτηση του ΦΑΠ 2013 θα αποτελέσει οδηγό στον επανακαθορισμό του τελικού ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.
Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, από αυτήν τη διαδικασία ο φόρος ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι κατά 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος. Βελτιώσεις αναμένονται και στις προϋποθέσεις για εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι θα καταργηθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής ενημερότητας.
Όσον αφορά στην πρόβλεψη έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, καθώς από τις διορθώσεις που πρόκειται να γίνουν είναι πολύ πιθανόν οι φόροι που θα βεβαιωθούν να πέσουν κάτω από το όριο των 3,25 δισ. ευρώ, για το οποίο είχε υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τον σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: