Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΠΙΣ: Ανησυχία για την κατάσταση της Υγείας - Ναι στα ελληνικά γενόσημα.

Την ανησυχία του για την κατάσταση της περίθαλψης στη χώρα μας αλλά και τις αποφάσεις που λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο Ιατρικό Σώμα και το κοινωνικό σύνολο, ο Π.Ι.Σ. καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να πάψει να σχεδιάζει την πολιτική της με προχειρότητα και παλινωδίες, χωρίς όραμα και προοπτική, μόνο με βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Κανείς δεν ωφελείται από τις συγκρούσεις και ούτε ο Π.Ι.Σ. βλέπει αποφάσεις όπως αυτή του ΣτΕ ως «νίκη» ή «δικαίωση». Ούτε όμως η ηγεσία του Υπουργείου πρέπει να εκφράζει ικανοποίηση, έστω και μερική, τη στιγμή που η Κοινωνία πλήττεται βαρύτατα και αγωνιά για την περίθαλψή της.
Ο στόχος του Υπουργείου για βίαιη εισαγωγή στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off-patent) και ανόδου του ποσοστού από το 20% στο 60% - κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από το ΣτΕ - αποδείχθηκε επικίνδυνος, αλλά και απαράδεκτος τόσο επιστημονικά όσο και ηθικά.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΣτΕ ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχάλης Βλασταράκος, η αλλαγή των θεραπειών στους χρονίως πάσχοντες, όπως είναι οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί, οι ψυχιατρικοί ασθενείς κ.λ.π., θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κατάσταση της υγείας τους. Η άποψη αυτή έγινε αποδεκτή, παρά την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, στο πλαίσιο της λογικής στην οποία βασίζεται η πολιτική τους.
Ωστόσο, το ΣτΕ αποδέχθηκε τον καθορισμό ορίων συνταγογράφησης ανά γιατρό με βάση την ειδικότητα, την εποχικότητα και τη γεωγραφική περιοχή, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι οποιεσδήποτε υπερβάσεις όταν είναι δικαιολογημένες, δεν θα μπορούν να επιφέρουν επιβολή διοικητικών κυρώσεων χωρίς επαρκή αιτιολογία.
Ο ΠΙΣ ζητεί για μία ακόμη φορά από τον ιατρικό κόσμο της χώρας να επιτελεί το έργο του με βάση τους κανόνες της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας, με επιστημονικά κριτήρια, μέσα στα όρια της επιστημονικής του ελευθερίας, και πάντα με γνώμονα το συμφέρον της υγείας κάθε ασθενή.
Το οποιοδήποτε κόστος στη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο για τον ασθενή, όσο και για την επιβίωση των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά χωρίς να διακυβεύεται κατ' ελάχιστο η πορεία της υγείας των πολιτών.
Έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, ότι είμαστε σύμφωνοι με τη συνταγογράφηση αξιόπιστων γενόσημων φαρμάκων, ιδίως της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν δοκιμαστεί και καταξιωθεί ως θεραπευτικές επιλογές, και παράλληλα συμβάλλουν στην ελληνική οικονομία. Πλην όμως, είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική που επιβάλλει πολιτικές με λανθασμένους τρόπους, στη βάση λογιστικών προσεγγίσεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης.
Ο ΠΙΣ ζητεί, όπως έχει μέχρι σήμερα πράξει, τη συνεργασία και το διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθούν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες με μέθοδο, σχεδιασμό και σταθερά βήματα οικοδομούν περίθαλψη που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να παραβλέπεται η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Όσον αφορά τα γενικότερα προβλήματα της Υγείας, όπως η κατάσταση των Νοσοκομείων, η λειτουργία του ΠΕΔΥ, του ΕΟΠΥΥ, των ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων κ.λ.π., η στασιμότητα που επικρατεί στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, αλλά και κινήτρων για την αντιμετώπισή τους, ανησυχεί ιδιαιτέρως τον ΠΙΣ. Είναι πια καιρός, με τη συνεργασία όλων, να ασκηθεί πολιτική που θα ανατάσσει και θα θεραπεύει την υφιστάμενη παθογένεια. Διαφορετικά, θα βρισκόμαστε συνεχώς στα όρια της κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος.
Ας επισπεύσει λοιπόν το Υπουργείο Υγείας τη λήψη αποφάσεων, για να μην βρεθούμε απέναντι σε εκπλήξεις και απρόβλεπτες καταστάσεις, καταλήγει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του.
Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: