Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΠΑΣΙΔΙΚ: Ανακοίνωση σχετικά με την Π.Ο.Λ. 1191 (Φορολογική μεταχείριση ποσών rebate/claw back).

Αθήνα, 19/08/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά τη δημοσίευση της Π.Ο.Λ. 1191/12-08-2014 από την Γεν. Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που αφορά την φορολογική μεταχείριση των ποσών που μας αρπάζουν πίσω μέσω του rebate και claw back για το έτος 2013, σας κοινοποιούμε την άποψη του νομικού συμβούλου του Συνδέσμου μας, για να διευκολυνθεί περαιτέρω η κάθε μονάδα μέλος μας στους φορολογικούς και νομικούς χειρισμούς της, αναφορικά με το παραπάνω θέμα.
Σχετικά με την πρόσφατα δημοσιευθείσα ΠΟΛ 1191/2014 (φορολογική μεταχείριση ποσών clawback και rebate) και κατά πόσον η «πρόβλεψη» στον ισολογισμό συνιστά αποδοχή τους η γνώμη μας έχει ως εξής:
Σύμφωνα με την παράγραφο Α7 της ΠΟΛ 1191/12.8.2014 (φορολογική μεταχείριση ποσών clawback και rebate) «δύναται» να γίνει «πρόβλεψη» των ποσών επιστροφής «στη χρήση που αφορούν» και σε αυτή την περίπτωση «βαρύνουν τη χρήση αυτή». Ειδάλλως, θα βαρύνουν την χρήση κατά την οποία θα εκδοθεί το σχετικό πιστωτικό τιμολόγιο.
Σε σχέση με τον ΦΠΑ, δεν μπορεί να γίνει σχετικός συμψηφισμός και αφαίρεσή του σχετικού ποσού επί της εκπτώσεως, με σχετική αλλαγή στις υποβληθείσες δηλώσεις, αλλά αντίθετα αυτό θα γίνει μετά την έκδοση του σχετικού πιστωτικού τιμολογίου και για την χρήση κατά την οποία θα εκδοθεί αυτό.
Τέλος ορίζεται ότι τα πιστωτικά τιμολόγια εκδίδονται στην τρέχουσα χρήση έστω και εάν αφορούν συναλλαγές προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου κατά το παράδειγμα των πιστωτικών τιμολογίων κατά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (περιόδου 2007 - 2011).
Επίσης, το άρθρο 448 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προβλέπει ότι τα βιβλία τα οποία οι έμποροι και άλλοι επαγγελματίες τηρούν κατά τον εμπορικό νόμο ή από άλλες διατάξεις, εφόσον όμως έχουν συνταχθεί κατά τον νόμιμο τύπου, αποτελούν μεταξύ εμπόρων ή άλλων προσώπων υποχρεωμένων να τηρούν όμοια βιβλία πλήρη απόδειξη για όσα αναφέρονται σε αυτά, επιτρεπομένης της ανταπόδειξης.
Υφίσταται βεβαίως απόρρητο των λογιστικών βιβλίων όμως αυτό κάμπτεται υπέρ του προϊσταμένου της αρμόδιας της Δ.O.Y. Εξαιρετικά, επιπλέον, επιτρέπεται και σε άλλους φορείς του στενού πυρήνα του δημοσίου μόνο όταν υπάρχει θέμα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος καθώς επίσης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς κατά την αναζήτηση ασφαλιστικών εισφορών ή άλλων νομίμων δικαιωμάτων τους. Συνεπώς, ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να ζητήσει και να λάβει γνώση των εμπορικών βιβλίων των παρόχων υγείας.
Σχετικά με το εάν η «πρόβλεψη» στα λογιστικά βιβλία ισοδυναμεί με αναγνώριση της οφειλής η άποψή μου είναι ότι παρότι η «πρόβλεψη» δεν είναι υποχρεωτική αλλά δυνητική, εν τούτοις αφορά νομοθετημένη «επιστροφή» υπολογισμένη με αναλυτικό σημείωμα. Εφόσον κατά τον χρόνο της πρόβλεψης δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση η οποία να αναστέλλει την εκτέλεση της πράξεως του ΕΟΠΥΥ, τότε αυτή είναι σε ισχύ, ανεξαρτήτως εάν ο διοικούμενος συμφωνεί με αυτήν ή όχι. και ανεξαρτήτως του εάν την έχει προσβάλλει ή όχι. Συνεπώς, κατά την γνώμη μου το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά ως θέμα φορολογικής / λογιστικής τάξεως και όχι ως θέμα ουσίας αποδοχής της «επιστροφής».
Εάν δεν είναι αναγκαίο από οικονομικής απόψεως να γίνει η σχετική «πρόβλεψη» τότε η ασφαλής απάντηση θα ήταν να μην γίνει και να περιμένετε την έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου αφού η ΠΟΛ δίνει την σχετική δυνατότητα. Τότε η έκδοση του πιστωτικού τιμολογίου θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο (επιφύλαξη κτλ). Εάν έχει οικονομικά οφέλη η «πρόβλεψη» τότε θα πρότεινα να γίνει σαφές ότι πρόκειται για φορολογική/ λογιστική τακτοποίηση σε σχέση με νόμιμη υποχρέωση και σε ουδεμία περίπτωση συνιστά αναγνώριση της οφειλής ή παραίτηση από τα ασκηθέντα ένδικα μέσα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια εγγραφή στα λογιστικά βιβλία ή με ένα πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου έτσι ώστε να τεκμηριωθεί σαφώς η πρόθεση της εταιρείας κατά την κατάρτιση της «προβλέψεως».
Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ Γεώργιος Βουγιούκας             Ιωάννης Καραμηνάς
         Ιατρός Ακτινολόγος                          Βιοχημικός                     

Δεν υπάρχουν σχόλια: