Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Φαρμακοποιοί: Προσφυγή στο ΣτΕ για την συγκατάθεση των ασφαλισμένων για ακριβότερα φάρμακα.

Στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) έχει προσφύγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ενάντια στην απόφαση 62494/2014 του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, που θεσπίζει το μέτρο για την συγκατάθεση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για χορήγηση ακριβότερου σκευάσματος.

Από την Πέμπτη 21 Αυγούστου σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση στην εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης κατά την εκτέλεση συνταγών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αν ο φαρμακοποιός επιλέξει φάρμακο ακριβότερο της φθηνότερης τιμής φαρμάκου, εμφανίζεται μήνυμα ενημέρωσης και συγκατάθεσης του ασφαλισμένου.

«Επιλέξατε φάρμακο με τιμή υψηλότερη της χαμηλότερης τιμής της συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων. Θα πρέπει να έχετε τη ρητή συγκατάθεση του ασφαλισμένου, καθώς και ο ασφαλισμένος να υπογράψει στο έντυπο της συνταγής ότι ενημερώθηκε και επιθυμεί να λάβει ακριβότερο φάρμακο. Σε αντίθετη περίπτωση επιλέξτε φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή.» αναφέρει στο μήνυμα της που βγαίνει στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στην παραπάνω περίπτωση και αφού οι φαρμακοποιοί λάβουν την συγκατάθεση του ασφαλισμένου θα πατήσουν ΟΚ για να προχωρήσουν στην εκτέλεση της συνταγής.

Στη συνέχεια στο εκτυπωμένο φύλλο της εκτέλεσης της ηλεκτρονικής συνταγής ο ασφαλισμένος υποχρεωτικά θα υπογράφει κάτω από το ειδικό πεδίο που αναφέρει «Ενημερώθηκα από το φαρμακοποιό για το χαμηλότερης τιμής φάρμακο και επιθυμώ να λάβω ακριβότερο φάρμακο».

Δηλαδή σύμφωνα με τα παραπάνω ο ασθενής αν επιλέξει οι ίδιος το φάρμακο που θα πάρει για την θεραπεία του είναι υποχρεωμένος να υπογράψει στη συνταγή εάν δεν επιθυμεί το φθηνότερο σκεύασμα και επιθυμεί κάποιο άλλο ακριβότερο πληρώνοντας βέβαια αυξημένη συμμετοχή.

«Όχι μόνο είμαστε αντίθετοι αλλά την καταδικάζουμε και ως ύποπτη την συγκεκριμένη απόφαση » επισημαίνει ο ΦΣΑ που έχει ήδη προσφύγει στο Σ.τ.Ε που θα εκδικάσει την προσφυγή σε ολομέλεια στις 7 Νοεμβρίου 2014.

Επίσης εντός των επομένων ημερών σύμφωνα με τον Σύλλογο θα κατατεθούν πρόσθετοι λόγοι που αφορούν την ακύρωση της απόφασης αυτής .
Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή/ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: