Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η ΠΟΣΚΕ ζητά άμεση τροποποίηση των Υπουργικών αποφάσεων που αφορούν το Rebate και θέματα εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

                                                                                                                              ΑΘΗΝΑ 20/08/2014

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Η ΠΟΣΚΕ ζητά άμεση τροποποίηση των Υπουργικών αποφάσεων που αφορούν το Rebate και θέματα εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων

Με τις πρόσφατες Υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας θεσπίζονται θέματα που αφορούν το Rebate και την εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων.
Οι συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις ουδεμία σχέση έχουν με αυτά τα οποία έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Με τις συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις ορίζονται εξοντωτικά rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, αρχικά λόγω αυτοπαραπομπής της τάξεως του 40% από το πρώτο ευρώ και εν συνεχεία έως και 60% στο εναπομείναν ποσό, χωρίς να συνυπολογίζεται φυσικά το clawback που υπολογίζεται στην τάξη του 50%, και φυσικά αυτά προ φόρων.
Είναι κατανοητό ότι τα μέτρα αυτά είναι καταστροφικά για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται ανέφικτη η οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ αφού εν τέλει θα πληρώνουμε τους ασθενείς για να τους εξετάσουμε.
Παράλληλα οι κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, ουδεμία σχέση έχουν με τις οδηγίες συνταγογράφησης που εδόθησαν από τις επαγγελματικές ενώσεις της Ομοσπονδίας μας δια μέσου του ΠΙΣ στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ τέλος δεν αναφέρεται πουθενά η ύπαρξη δυνητικού clawback, μετά τη συμπλήρωση του ατομικού ορίου ανά πάροχο το οποίο ήταν μέσα στις δεσμεύσεις του Υπουργείου.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για να μη καταστραφεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, που θα σημαίνει καταστροφή για τη δημόσια Υγεία.
Τέλος καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους

                                                                         Μετά τιμής
                                                         Ο Πρόεδρος           Ο Γραμματέας
                                                 Φ.Ν. Πατσουράκος    Αναστάσιος Δ. Τσάτσος
Πηγή: newsnowgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: