Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: Στις 25 Αυγούστου το πόρισμα για το ΕΣΥ που θα φιλοξενήσει τους ασθενείς.

Την μεθεπόμενη Δευτέρα 25 Αυγούστου θα έχει στα χέρια της η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, τον φάκελο του αρμόδιου τεχνικού κλιμακίου με το πόρισμα, σχετικά με τα νοσοκομεία στα οποία θα κατευθυνθούν οι ασθενείς των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί και Δρομοκαίτειο.  
Το τεχνικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον διοικητή των δύο ψυχιατρικών νοσοκομείων κ. Παύλο Θεοδωράκη εδώ και μερικές εβδομάδες επισκέπτεται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ειδικότερα τις ψυχιατρικές κλινικές τους, με στόχο να εντοπίσουν τους καταλληλότερους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους ασθενείς.
Στόχος, της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης πρωτίστως, είναι σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές της, η μετάβαση αυτή να γίνει με τον πιο ήπιο και ομαλό τρόπο, ώστε οι ασθενείς αυτοί- οι οποίοι είναι έτσι και αλλιώς επιβαρυμένοι από την ψυχική τους νόσο- να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο.
Ένα ερώτημα που προκύπτει από σην μετάβαση αυτή- που σε κάθε περίπτωση όπως έχει δεσμευθεί η υφυπουργός Υγείας θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2015- είναι τι θα συμβεί και τι ρόλο θα παίξουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Επίσης, η κυρία Παπακώστα έχει καταστήσει σαφές, ότι δεν πρόκειται να χάσει κανείς εργαζόμενος την δουλειά του, στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αντίθετα, θα απαιτηθούν επιπλέον 1300 άτομα.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση πάντως, δεν θα είναι ένας εύκολος περίπατος, καθώς τα περισσότερα κόμματα και η αντιπολίτευση έχουν στηλιτεύει το εγχείρημα, μιλώντας για βίαιο διαμελισμό των ψυχιατρείων.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «η ανάγκη για ολοκλήρωση και εμβάθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι ο μετασχηματισμός των ψυχιατρικών νοσοκομείων κλειστού τύπου σε ένα πλήρες και τομεοποιημένο δίκτυο κοινοτικών δομών που θα υπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού με σεβασμό στις βασικές αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής: την ολιστική προσέγγιση, τη συνέχεια της θεραπευτικής διαδικασίας, το σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη, την εξάλειψη του στίγματος, την τομεοποίηση και την προσβασιμότητα. Δυστυχώς, το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δεν έχει καμία σχέση με το επιχειρούμενο κλείσιμο των τριών ψυχιατρείων».

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-psyhikh

Δεν υπάρχουν σχόλια: