Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ασθενείς σε Βορίδη: «Παραβιάζετε τα προσωπικά μας δεδομένα με την ΕΣΑΝ»! Φωτιές άναψε η Α.Ε. του υπ.Υγείας.

Την έντονη αντίδραση τους στη δημιουργία της εταιρείας Α.Ε. δια χειρός Μάκη Βορίδη, η οποία θα κοστολογεί τις νοσηλείες στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία και θα κατανέμει τα κονδύλια της Υγείας, εκφράζουν οι σύλλογοι ασθενών.
Η «Επιτροπή Αγώνα  Ασθενών Χρονίων Παθήσεων» μιλά μάλιστα για ωμή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των ασθενών με τη ρύθμιση που ψηφίζεται στη Βουλή, καθώς η εταιρεία θα έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία των νοσηλευόμενων θα τα επεξεργάζεται και θα τα χειρίζεται κατά βούληση. 
Οι ασθενείς μέσω της επιτροπής αγώνα, ζητούν από τους βουλευτές να μην ψηφίζου ν το νομοσχέδιο αφού όπως λένε: «η εταιρεία (ΕΣΑΝ ΑΕ) που θα συσταθεί, θα επεξεργάζεται με εντελώς ασαφή και προβληματικό τρόπο «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» των ιατρικών και διοικητικών φακέλων των ασθενών, με σκοπό οι ασθενείς να μετατρέπονται σε αριθμούς και τα νοσοκομεία σε «κερδοφόρες επιχειρήσεις». 
Τονίζουν δε πως μέσω αυτής της διαδικασίας της εταιρείας Α.Ε. είναι πιθανό όπως άφησε να εννοηθεί και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, να κλείσουν τα μικρά νοσοκομεία επειδή δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό. 
Καλούν επίσης την «Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» να τοποθετηθεί δημόσια.
Διότι επισημαίνουν ότι ο ιατρικός και διοικητικός φάκελος του κάθε ασθενή, με βάση το ιατρικό απόρρητο δεν μπορεί να παραβιάζεται και να γίνεται αντικείμενο στατιστικής επεξεργασίας από μετόχους ανώνυμης εταιρείας, μεταξύ των οποίων θα είναι και ενώσεις ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων. 
«Γι’ αυτό, υπογραμμίζουμε ότι ο ιατρικός φάκελος δεν είναι περιουσία του κάθε νοσοκομείου, κλινικής ή και ασφαλιστικού ταμείου,  για να αποστέλλεται σε εθελοντική (ενώσεις ιδιωτικών κλινικών, ασφ. φορείς) ή σε υποχρεωτική βάση  (δημόσια νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) στην οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία, αλλά είναι συμπληρωματικό στοιχείο του ιστορικού του ασθενή και εργαλείο της σχέσης του με τους ιατρούς».
Να σημειωθεί ότι με βάση τη σύνθεση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, τουλάχιστον  το 51% των μετοχών της εταιρείας θα ανήκει στο δημόσιο ενώ έως 29% θα μπορεί να πάρει ακόμη και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας αλλά ακόμη και ιατρικοί σύλλογοι.
Αυτό όμως που προκαλεί περισσότερο τις αντιδράσεις είναι το υπόλοιπο 20% που μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες. Ιδιώτες που θα καθορίζουν πως θα κοστολογούνται οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία.
Πηγή: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: