Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΠΙΣ: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αθήνα 18.6.2013 
Προς Τον Πρωθυπουργό                                                                                             ΑΠ:2114
κύριο Αντώνη Σαμαρά
Ηρώδου Αττικού 9
Ενταύθα
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Ανώτατο Θεσμικό, Επιστημονικό, Ιατρικό Όργανο της χώρας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει αδυναμία παροχής αξιοπρεπών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Συγχρόνως, αδυνατεί να πληρώσει τους γιατρούς, παρόχους υπηρεσιών υγείας οι οποίοι παραμένουν, εδώ και δύο χρόνια, απλήρωτοι για τις υπηρεσίες τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρά τις δικές σας εντολές δεν πραγματοποιείται, με συνέπεια πολλά ιατρεία να κλείνουν ή άλλα να ευρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση λειτουργίας.
Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, λόγω μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της χειμαζόμενης κοινωνίας. Το διαθέσιμο ιατρικό, παραϊατρικό και υγειονομικό προσωπικό, παρά τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλει για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινωνίας οι οποίες, λόγω της κρίσης, έχουν αυξηθεί. Να αξιολογηθεί σοβαρά, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί, από μήνες δεν πληρώνονται τις εφημερίες τους και λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών, αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες επιβίωσης.
Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας, αυξάνει κατακόρυφα και τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία πολλαπλασιάζονται, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των συνανθρώπων μας.
Η Υγεία του ελληνικού λαού υποβαθμίζεται λόγω της μείωσης των δαπανών για την υγεία και την εν γένει οικονομική υποβάθμιση. Από την πλευρά τους πολλοί πολίτες άνεργοι και οικονομικά αδύναμοι δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της υγείας τους. Πρόκειται για μία ωρολογιακή βόμβα, η έκρηξη της οποίας θα προκαλέσει ύψιστου βαθμού υγειονομικό κίνδυνο.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητούμε συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας, επάνω στα ζητήματα αυτά και να ζητήσουμε τη συμβολή σας, στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της υγείας και της περίθαλψης για να προληφθεί, την ύστατη έστω ώρα η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της δημόσιας υγείας.
Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.
Ο Πρόεδρος                        Ο Γεν. Γραμματέας
Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ           Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: