Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

ΙΣΑ: Συνάντηση όλων των Επαγγελματιών Υγειονομικών Ενώσεων με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα κριτήρια αυτοαξιολόγησης των βιοπαθολογικών εργαστηρίων και λοιπών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ΕΟΠΥΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και για την Πιστοποίηση βιοπαθολογικών εργαστηρίων, και λοιπών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος κ. Αχιλλέας Ρέντης και ο Ταμίας κ. Φώτιος Πατσουράκος και Πρόεδρος ελευθεροεπαγγελματιών καρδιολόγων Ελλάδος και της ΠΟΣΚΕ . Επίσης συμμετείχαν τα προεδρεία των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων και συγκεκριμένα ο κ. Θεόδωρος Γεωργακόπουλος , Πρόεδρος Πανελλήνια ένωση ελευθεροεπαγγελματιών ακτινολόγων, ο κ. Απόστολος Νταϊλιάνας Πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων ΕΠΕΓΕ, ο κ. Αναστάσιος Χρονόπουλος Πρόεδρος Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος,ο κ. Γεώργιος Μπάκας, Πρόεδρος του Π.Σ.Φ, ο κ. Ευριπίδης Μπιλιράκης, Αντιπρόεδρος Ε.Ν.Ι.Μ.Α.Α. Ένωση νοσ. Ιατρών μη αποκλ. Απασχόλησης, ο κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου, πρόεδρος Ελλήνων ιδιωτών πυρηνικών ιατρών και πρόεδρος ΠΟΣΥΠΙ, ο κ. Σπυρίδων Κραμποβίτης πρόεδρος ΠΕΕΒΙ, ο κ. Αργύρης Πλακιώτης - επιτ. πρόεδρος ΠΕΕΒΙ, η κ. Μαρία Καλαμάρη μέλος της ΠΕΕΒΙ και ΠΟΣΥΠΙ, ο κ. Ιωάννης Κλενάκης Γραμματέας της ΠΟΣΙΠΥ , ο κ. Νικόλαος Σταμούλης Αντιπρόεδρος Β' την Ελληνικής Εταιρίας της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, ο κ. Δημήτριος Παπανδρέου Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ , η κ. Μιμή Μαρσέλλου Αντιπρόεδρος ΠΕΕΦ , ο κ. Ιωάννης Γκουβάτσος Ταμίας της ΠΕΕΦ και ο κ. Γεώργιος Τσαγρής πρόεδρος της Πανελλήνιας ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών. Ο ΕΟΠΥΥ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του κ. Ε. Παπαγεωργόπουλο , από τον κ. Μπραβάκο Αντιπρόεδρο Α', από τον κ. Γαρύφαλλο Αντιπρόεδρο Β' και από την κ. Περδίκη Προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης επισήμανε για άλλη μια φορά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ιατροί, εξαιτίας της κωλυσιεργίας του ΕΟΠΥΥ να καταβάλλει τα δεδουλευμένα τους. Για άλλη μια φορά τόνισε ότι πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ζήτησε εξηγήσεις για την κατάσταση αυτή για την οποία πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα της καθυστέρησης οφείλετε στην Πάρεδρο του Ε. Σ η οποία δεν δέχεται τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και για αυτόν τον λόγο ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε σχετική επιστολή με την οποία ζητά την άμεση επίλυση του ζητήματος, ώστε να καταβληθούν τα ποσά τα οποία έχουν κατατεθεί από το ΓΛΚ σε λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ. Επίσης ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στην έλλειψη προσωπικού στις περιφερειακές διοικήσεις και για αυτόν το λόγο ο ΕΟΠΥΥ αιτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας την πρόσληψη και την μετακίνηση σε αυτόν 500 υπαλλήλων με στόχο την άμεση εκκαθάριση των σχετικών ενταλμάτων. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ απαίτησε να λαμβάνει ενημέρωση από κάθε ταμείο σχετικά με τα ποσά που πληρώνουν και απαίτησε την ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων Υγείας εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πάροχοι να πληρώνονται τον Φεβρουάριο του 2013 και οι Ιατροί ή τα εργαστήρια να είναι απλήρωτοι τρία ολόκληρα έτη.
Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ανέφερε την αναγκαιότητα τροποποίησης της υπεύθυνης δήλωσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με την πρόταση του ΙΣΑ η οποία κοινοποιήθηκε στις 9/5/2013 στον ΕΟΠΥΥ . Εν τέλει υπήρξε δέσμευση από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ ότι θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, σύμφωνα με την πρόταση του ΙΣΑ για τα ποσά για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά. Ζητήθηκε επίσης να υπάρξει διευθέτηση για την αποπληρωμή του 10%που έχει παρακρατηθεί από τον ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες από τον Ιανουάριο του 2012,αλλά και των οφειλομένων των ασφαλιστικών ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 για το διάστημα από 1/1/2012 έως και την ένταξη τους στον ΕΟΠΥΥ και δόθηκε ως χρονοδιάγραμμα ότι αρχικά θα καταβληθούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έως 31/12/2011 και εν συνεχεία θα καταβληθούν τα λοιπά ληξιπρόθεσμα ποσά του ΕΟΠΥΥ. Επίσης οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσαν ότι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υποβολής των σχετικών παραστατικών και όχι η ημερομηνία έκδοσης των σχετικών τιμολογίων.
Σχετικά με το θέμα της πιστοποίησης ζητήθηκε να δοθούν εξηγήσεις για τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που θα λάβει χώρα από το ΕΚΑΠΤΥ. Οι εκπρόσωποι του ΕΟΠΥΥτόνισαν ότι για τις εξετάσεις που διενεργούνται σε εργαστήρια επεξεργασίας βιολογικών δειγμάτων για λογαριασμό άλλων φορέων υγείας θα υπάρχει «δάνεια πιστοποίηση» . Επίσης δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα ώστε να μην πληρωθούν τα εργαστήρια από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την πιστοποίηση (αστέρια) και δεν υπάρχει πρόθεση ελάττωσης και αποκλεισμός των εργαστηρίων παρά μόνο ποιοτικός τους έλεγχος. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ζήτησε να δοθούν έγγραφες εξηγήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται στην από 3-6-2013 επιστολή που απέστειλε ο ΙΣΑ ώστε να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα που τίθενται εξαιτίας της αυτοαξιολόγησης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ              ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: