Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Τακτική ιατρική παρακολούθηση χωρίς επιβάρυνση σε ασφαλισμένους που έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνουn Δωρεάν εμβολιασμοί ενηλίκων και ανηλίκων και Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στην πρωτοβάθμια υγεία για 200.000 ανασφάλιστους.

Πρόσβαση σε μια σειρά εξετάσεων προληπτικού ελέγχου έχουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αρκεί να κλείσουν ραντεβού στις υγειονομικές μονάδες του Οργανισμού, στα δημόσια νοσοκομεία και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές. Στο πλαίσιο αυτό καλύπτονται οι απαραίτητες εξετάσεις για την πρόληψη συχνών μορφών καρκίνου - όπως για παράδειγμα του μαστού ή του παχέος εντέρου -, ενώ στους πολίτες με αυξημένο κίνδυνο παρέχεται η δυνατότητα τακτικότερης ιατρικής παρακολούθησης χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.
Παράλληλα, δωρεάν διεξάγονται και οι εμβολιασμοί ενηλίκων και ανηλίκων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα πάντα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας), των «παιδικών» ασθενειών και της γρίπης.
Παρ' όλα αυτά, οι περίπου 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι παραμένουν αποκλεισμένοι από δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις - όπως για παράδειγμα οι γονιδιακές, που δείχνουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο -, αλλά και από την οδοντιατρική πρόληψη και φροντίδα.
Στο μεταξύ, όπως δεσμεύθηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έως τα μέσα Ιουνίου θα διανεμηθεί σε 200.000 ανασφαλίστους και ανέργους το Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με αυτό θα παρέχονται επί μία διετία ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και ένα πακέτο προληπτικών εξετάσεων στους δικαιούχους.
Ειδικότερα, το ειδικό αυτό εισιτήριο (voucher) θα εξασφαλίζει στους ανασφάλιστους πολίτες και στους ανέργους αρχική εξέταση από γιατρό και παραπομπή για εξετάσεις, πλήρες πακέτο προληπτικών εξετάσεων, αξιολόγηση εξετάσεων από τον γιατρό και, εάν κρίνεται αναγκαίο, φαρμακευτική αγωγή και περαιτέρω ιατρικός έλεγχος.
Ετσι ο ανασφάλιστος δικαιούχος θα προσέρχεται στο συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο ή νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις που του έγραψε ο γιατρός χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά.
Μάρθα Καϊτανίδη, tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: