Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Δ. Βαρνάβας: 3.000 γιατροί έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ, δεν εφαρμόζεται ο κανόνας 1/5.

Από την αναγγελία των μνημονίων στο Καστελόριζο μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ 3000 μόνιμοι γιατροί. Οι περισσότεροι συνταξιοδοτήθηκαν, αρκετοί όμως παραιτήθηκαν και έφυγαν στο εξωτερικό.
Το ίδιο διάστημα δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού. Μόνον επικουρικοί γιατροί καλούνται να καλύψουν τα κενά και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν ακόμη και προκηρύξεις γιατρών με μπλοκάκι, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν.
Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας με αφορμή την προκήρυξη θέσεων για 53 επικουρικούς γιατρούς.
"Είναι προφανές , σημειώνει ο κ. Βαρνάβας, πως σε αντικείμενα υψηλής εξειδίκευσης όπως η ιατρική, δεν είναι δυνατόν να καλύψεις κενά με γιατρούς που έχουν θητεία ενός έτους και προσλαμβάνονται με γλίσχρες αποδοχές, ενώ μένουν απλήρωτοι για τις ατελείωτες εφημερίες που πραγματοποιούν.
Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε τον κανόνα 1/5 (και μεταγενέστερα 1/10) στην αναπλήρωση των κενών στο ΕΣΥ, ενώ όποτε δημοσιεύουν πίνακες ενδιαφέροντος για επικουρικούς το κάνουν με επικοινωνιακό θόρυβο προκειμένου να συγκαλύψουν την τραγικά απαράδεκτη πολιτική τους".
Η ΟΕΝΓΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στελέχωση του ΕΣΥ και καλεί την κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να στελεχώσει Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να ορθοποδήσει το ΕΣΥ που καταρρέει.
Νίνα Κομνηνού, ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: