Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Συμμαχούν για την Υγεία ο Δήμος Αθηναίων, ο ΕΟΠΥΥ, η 1η ΥΠΕ και οι "Σύμμαχοι".

Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών υγείας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με δομές του ΕΟΠΥΥ, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και με την εθελοντική πρωτοβουλία, «Σύμμαχοι για την Υγεία» υπέγραψε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, τον διευθυντή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Βασίλειο Κοντοζαμάνη και με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης «Σύμμαχοι για την Υγεία" και πρόεδρο του ΕΟΦ, Γιάννη Τούντα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας, τόνισε ότι η δημιουργία του Δικτύου στοχεύει «στην πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες της Αθήνας, μέσω της λειτουργικής ενίσχυσης των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, με δράσεις πρόληψης και την παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, στους μαθητές Σχολείων, στις γειτονιές και σε χώρους εργασίας, σε οικογένειες με αυξημένες ανάγκες υγείας ή και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με υψηλό, υγειονομικό κίνδυνο».
Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων «σημαντική, καθώς ανοίγει δρόμους συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών δομών υγείας και των δήμων» και ανακοίνωσε ότι «θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για την φαρμακευτική υποστήριξη άνεργων και ανασφάλιστων στο λεκανοπέδιο Αττικής».
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και ιδιαιτέρως αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης.
Ο κ. Τούντας, εκπροσωπώντας τους «Συμμάχους για την Υγεία», σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και η πρωτοβουλία στοχεύει στην υπέρβαση αυτών των συνεπειών» και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία «θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας με 120 εθελοντές».

Να σημειωθεί ότι, στο μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΥ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και επισκέπτες υγείας, προκειμένου να καλυφθούν μια σειρά διαφορετικών αναγκών υγείας των δημοτών, όπως η συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων και συνεχιζόμενης θεραπείας στους επισκέπτες των Δημοτικών Ιατρείων, η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην εφηβική παραβατικότητα ή άλλα, σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών και εφήβων, η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και αντίστοιχων προγραμμάτων τρίτης ηλικίας στις Λέσχες Φιλίας.

Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται, διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων σε παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, καθώς και η πραγματοποίηση κατ' οίκον επισκέψεων για την παροχή συμβουλευτικής και φροντίδας υγείας, ή τη διαπίστωση προβλημάτων στην οικογένεια ή και το ευρύτερο περιβάλλον των δημοτών.

Στην συμφωνία συνεργασίας με την πρωτοβουλία «Σύμμαχοι για την Υγεία» προβλέπεται η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχεται στα Δημοτικά Ιατρεία και τις Λέσχες Φιλίας . Ο στόχος -και στην περίπτωση αυτή- είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και η παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στους παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, σε μαθητές σχολείων, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, και στον ευρύτερο πληθυσμό. Να αξιοποιηθεί, επίσης, η εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό με στοχευμένες δράσεις σε γειτονιές και οικογένειες με αυξανόμενες ανάγκες υγείας καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.
Τέλος, με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, που εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, της περιοχής της Αθήνας, η συμφωνία προβλέπει τη διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων με 9 Νοσοκομεία του ΕΣΥ, έτσι ώστε, να παραπέμπονται, με εντολή του Θεράποντος Γιατρού, και να εξυπηρετούνται ασθενείς των Δημοτικών ιατρείων, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα, να παρέχονται υπηρεσίες, σε ειδικές ομάδες, όπως είναι οι μητέρες και τα παιδιά, όπως Pap test από γιατρούς του Νοσοκομείου «Έλενα» και εμβολιασμοί και προληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές.
Νίνα Κομνηνού, ygeia360.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: