Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Επιτροπή τιμών φαρμάκων: 439 νέα γενόσημα στην αγορά.

Τιμές για 439 γενόσημα φάρμακα που είχαν κάνει αίτηση για παροχή τιμής προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από το 2011, έδωσε σήμερα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.
Η επιτροπή θα συνεχίσει να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, εξαιτίας της μνημονιακής υποχρέωσης για παροχή τιμής σε 400 περίπου νέα φάρμακα ανά μήνα, καθώς συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα άλλα 1.600 φάρμακα, περίπου.
Τα νέα φάρμακα, παίρνουν ‘σειρά’ , ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης κοστολόγησης με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός Ιουνίου, παρά τη μηνιαία υποχρέωσή μας από το μνημόνιο.
Προτεραιότητα επίσης δίνεται στα γενόσημα, καθώς τα καινοτόμα φάρμακα δημιουργούν ξεχωριστές θεραπευτικές κατηγορίες, και το υπουργείο Υγείας δεν επιθυμεί στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή εκπλήξεις που θα προέκυπταν από ενδεχόμενη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τα πρωτότυπα φάρμακα που μειώθηκε η τιμή τους στο μισό (από την αρχική τιμή της πρώτης κυκλοφορίας τους) εξαιτίας της λήξης της προστασίας δεδομένων, έναντι της λήξης προστασίας της πατέντας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο δελτίο τιμών με τα σημερινά 439 γενόσημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας, και ενδέχεται να περιλαμβάνει και διορθώσεις σε ορισμένα φάρμακα για τα οποία είχαν υποβληθεί ενστάσεις από το προηγούμενο δελτίο τιμών.
Α.ΠΑΠ., iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: