Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο ΙΣΑ παρενέβη υπέρ των ειδικευόμενων της πολυκλινικής στο δικαστήριο για τις δεδουλευμένες εφημερίες τους.

Συζητήθηκε σήμερα η αίτηση αναστολής του ΓΝΑ Πολυκλινική κατά της διαταγής πληρωμής που εξεδόθη από το Ειρηνοδικείο Αθηνών σχετικά με τις δεδουλευμένες εφημερίες των ειδικευομένων του Νοσοκομείου, για τις οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο , Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2012. Στη συζήτηση της υποθέσεως παρενέβη κατά της αίτησης αναστολής και υπέρ του κύρους της διαταγής πληρωμής ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δια της Νομικής του Υπηρεσίας, εκθέτοντας την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ειδικευόμενοι εξαιτίας της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ειδικευόμενοι ιατροί, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 4 του Ν. 1397/1983 απαγορεύεται να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα εκτός από αυτά που έχουν σχέση συγγραφική ή καλλιτεχνική δημιουργία. Επίσης απαγορεύεται να κατέχουν οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική θέση, με αποτέλεσμα η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι εφημερίες αποτελούν το ήμισυ του μηνιαίου εισοδήματος, να τους προξενεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Το Νοσοκομείο επικαλέστηκε ότιδεν είναι ληξιπρόθεσμες οι απαιτήσεις των ιατρών, σύμφωνα με το άρθρο 45 εδ. 2α του Ν. 4071/2012, διότι δεν έχουν εκδοθεί τα χρηματικά εντάλματα από την ΥΔΕ. Πλην όμως, όπως είναι γνωστό οι ιατροί άλλων Νοσοκομείων, αποζημιώθηκαν για τις εφημερίες τους, με αποτέλεσμα να ασκείται καταχρηστικά η αίτηση αναστολής του Νοσοκομείου. Επίσης δεν είναι δυνατό το Νοσοκομείο να καταβάλλει επιλεκτικά κονδύλια για τις προμήθειες του Νοσοκομείου, ενώ η κινητήρια δύναμη του, ήτοι το ιατρικό προσωπικό να παραμένει απλήρωτο. Ο συνήγορος των ειδικευομένων της Πολυκλινικής κ. Μιχαήλ Καλαντζόπουλος τόνισε ότι κατ’ άρθρα 655 και 656 ΑΚ οι αξιώσεις των καθ’ ων έχουν καταστεί απαιτητές και ληξιπρόθεσμες και ο εργοδότης υπερήμερος.
Στη συζήτηση της υποθέσεως παρενέβησαν εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και συγκεκριμένα ο κ. Νικήτας Νανίδης και εκπρόσωπος του Κινήματος Νέων Ιατρών , για την ΕΙΝΑΠ ο κ. Ιωάννης Καλλιάτσος και εκπρόσωπος του κινήματος Νέων Ιατρών , ο πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου του ΓΝΑ Ευαγγελισμός και εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης του Ευαγγελισμού κ. Ηλιάς Σιώρας, ο πρόεδρος του Σωματείου ειδικευομένων της Πολυκλινικής κ. Πρόδρομος Ουζούνογλου καθώς επίσης έδωσαν το παρόν ειδικευόμενοι από διάφορα Νοσοκομεία για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους.
Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός και να παρεμβαίνει υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των μελών του και αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αίσια έκβαση της δικαστικής απόφασης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ         ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: