Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ασυδοσία στις προμήθειες φίλτρων αιμοκάθαρσης, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των ασθενών.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση καθώς τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται πλέον τα φίλτρα τεχνητού νεφρού με μοναδικό κριτήριο τη φθνή τιμή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ποιοτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, αναφέριε χαρακτηριστικά «η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέσω της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας αντιμετωπίζει πλέον τα φίλτρα τεχνητού νεφρού, που είναι η κλωστή που κρατάει τους νεφροπαθείς στη ζωή, ως μανταλάκια και μαξιλαροθήκες. Αναιρεί το καθήκον επιλογής του φίλτρου αιμοκάθαρσης από τους θεράποντες ιατρούς, και δίνει το δικαίωμα στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, μέσω μηνιαίων τηλεφωνικών μειοδοτικών διαγωνισμών να προμηθεύονται φίλτρα τεχνητού νεφρού χωρίς καμία προδιαγραφή.".
Αποτέλεσμα είναι, σημειώνει η Ομοσπονδία, οι ασθενείς να υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με διαφορετικά φίλτρα σχεδόν σε κάθε συνεδρία, αλλάζοντας θεραπευτική αγωγή και κινδυνεύοντας να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή είτε από αλλεργικό σοκ, είτε από υποβάθμιση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων (πτώση της αρτηριακής πίεσης, ουραιμικό στρες από μη καλή κάθαρση, καταστροφή των αγγειακών προσπελάσεων κ.α.).
Αιγυπτιακά φίλτρα τεχνητού νεφρού φθηνότερα κατά 10 λεπτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα – αναφέρει η ΠΟΝ- αποτελεί το νοσοκομείο Κορίνθου το οποίο έχει μοιράσει τους ασθενείς σε εταιρείες.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, αναφερόμενη σε αυτό το θέμα, προθέτει ότι "το Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας προμηθεύτηκε φίλτρα αιγυπτιακά λαμβάνοντας υπόψη ΄ότι η τιμή τους ήταν κατά 10 λεπτά χαμηλότερη. Η ίδια κατάσταση συνέβη και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου όπου η τιμή του αιγυπτιακού φίλτρου ήταν χαμηλότερη κατά 5 λεπτά χωρίς να εξεταστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού φίλτρου".
Το φίλτρο αιμοκάθαρσης, εξηγεί η ΕΣΑμεΑ, δεν είναι απλό αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση μιας συνήθους ίωσης για να αλλάζει σε κάθε συνεδρία του αιμοκαθαρόμενου, ούτε είναι δυνατόν να επιλέγονται τέτοιου είδους υλικά από διοικητικούς υπαλλήλους χωρίς μάλιστα να τηρείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο προδιαγραφών για την ποιότητά τους.
Νίνα Κομνηνού, YGEIA360

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΕΒΥΛ
ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΩΝ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ.
ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ
ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ