Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) κατέθεσε υπέρ της συνταγογράφησης με δραστική, στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

Ξεκίνησε μεγάλος πόλεμος μεταξύ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Έπεσε η πρώτη «κανονιά» με την κατάθεση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της Δραστικής Ουσίας και του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της Επιστήμης και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, που ως σήμερα προέβαλλε το υπουργείο Υγείας ως τροϊκανή επιταγή, στήριξε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Η θέση αυτή του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής έρχεται να εναντιωθεί στην επιστημονική θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της ΥΑ και μάλιστα την 1η Μαρτίου θα παρουσιάσει στο ΣτΕ την ύψιστη επικινδυνότητα του συγκεκριμένου νομοθετήματος, που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Αιφνιδιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του ΦΣΑ, ο οποίος για πρώτη φορά έριξε τη μάσκα και δήλωσε δημόσια τον κρυφό του πόθο περί επιλογής της θεραπείας από τον φαρμακοποιό και όχι το γιατρό, μέτρο καταδικαστέο επιστημονικά και δεοντολογικά, που ως σήμερα προβαλλόταν ως επιταγή της Τρόικας μόνο για την Ελλάδα», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης.
«Αν οι φαρμακοποιοί ήθελαν να γίνουν οι θεράποντες γιατροί των ασθενών στους οποίους δίδουν φάρμακα, τότε θα έπρεπε να σπουδάσουν στην Ιατρική Σχολή και όχι στη Φαρμακευτική» όπως λέει και ευλόγως διερωτάται, σήμερα που στην καθημέρα πράξη του Φαρμακείου, λειτουργεί κυρίως με τη χορήγηση φαρμάκων από τους βοηθούς φαρμακείων, ποιός θα αναλάβει τελικά την ευθύνη της θεραπείας του αρρώστου;
Ωστόσο, αν η Πολιτεία θεωρεί ότι οι φαρμακοποιοί, στα πλαίσια πώλησης παντός είδους παραϊατρικών προϊόντων, προϊόντων αισθητικής, ορθοπαιδικών προϊόντων, έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν εκτός από την «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» και για τα θεραπευτικά σχήματα, τότε όπως επισημαίνει ο κ. Πατούλης, θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει το ίδιο δικαίωμα και στους γιατρούς, δίπλα στην ιατρική παρακολούθηση, να ανοίξουν μικρά φαρμακεία στα ιατρεία τους και να πουλά ο καθένας προϊόντα που σχετίζονται με την ειδικότητά του.
Ανθή Αγγελοπούλου, IATRIKOSTYPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: