Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013


Έναν βιώσιμο ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε ο Μάριος Σαλμάς ανακοινώνοντας… νέες περικοπές.


Υπερδιπλάσια χρήματα από εκείνα που έχει ζητήσει η Τρόικα θα εξοικονομήσει ο ΕΟΠΥΥ το 2013 μέσα από την εφαρμογή του κανονισμού παροχών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Μάριος Σαλμάς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, υποστηρίζοντας ότι μέσα από τη διαδικασία του εξορθογισμού των δαπανών για φάρμακα και παροχές ο υπεροργανισμός, σε αντίθεση με τις προβλέψεις που υπήρχαν λίγους μήνες πριν και τον ήθελαν να καταρρέει, θα μπορέσει να γίνει βιώσιμος. 
Συγκεκριμένα, όπως είπε ενώ ο στόχος της Τρόϊκας ήταν να εξοικονομηθούν 200 εκατομμύρια ευρώ, τελικά η εξοικονόμηση προβλέπεται να φτάσει από 411 έως 462 εκατομμύρια ευρώ. 
Το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων από τα 307 εκατομμύρια στα οποία ανήλθε το 2012 εκτιμάται ότι θα πέσει στα 211-265 εκατομμύρια.
Άλλα 272 εκατομμύρια προβλέπεται ότι θα είναι η εξοικονόμηση από τα νοσήλια (Κλειστά Ενιαία Νοσήλια) σε ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης και ψυχιατρικές κλινικές τα οποία μέσα στο 2012 ανήλθαν στα 772 εκατομμύρια ευρώ (617 εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές, 77 εκατομμύρια σε κέντρα αποκατάστασης και 77 σε ψυχιατρικές κλινικές).
Το 2013 το ποσό αναμένεται να μειωθεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου (30 εκατομμύρια σε ιδιωτικές κλινικές, 6 εκατομμύρια σε κέντρα αποκατάστασης και 5 σε ψυχιατρικές κλινικές), αφού πλέον υπάρχει σημαντική συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος (30-50%). 
Ακόμη 15 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος τοκετού, το οποίο πλέον θα δίνεται σε περιπτώσεις γυναικών που γεννούν στο σπίτι ενώ σε 16 εκατομμύρια υπολογίζεται να φτάσει το όφελος από τις περικοπές που έγιναν στην κάλυψη του κόστους για τις μετακινήσεις των νεφροπαθών. 
Επιπλέον ένα εκατομμύριο ευρώ θα εξοικονομηθεί από τα πρόσθετα (κηδεμόνες, κολάρα κτλ) και άλλα 20 εκατομμύρια από τον περιορισμό του αριθμού των φυσικοθεραπειών που θα καλύπτονται για τις οποίες το 2012 δόθηκαν συνολικά 89 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για μία κατάσταση που είχε ξεφύγει με τον ΕΟΠΥΥ να φτάνει να δέχεται υποβολές για φυσικοθεραπεία από έναν μόνο φυσικοθεραπευτή που να φτάνουν τις 29.000 το μήνα! Δεν είναι δυνατόν, όπως είπε ο γιατρός να παίρνει 2.000 ευρώ το μήνα και ο φυσικοθεραπευτής να παίρνει 4-5 χιλιάδες ευρώ. 
Πολύ σημαντικός θα είναι τέλος και ο περιορισμός των δαπανών για τη χορήγηση γυαλιών οράσεως αφού από τα 73 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2012 – ο κ. Σαλμάς έκανε λόγο για «πάρτι οπτικών»- το 2013 θα δοθούν μόλις 31 εκατομμύρια. 
Χαράλαμπος Πετρόχειλος, IATRIKOSTYPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: