Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται η Τρόϊκα! Οι άγριες διαθέσεις των δανειστών και ο εκνευρισμός Σαμαρά.


Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσουν όλα τα δεδομένα της υγείας, όσα έχουν γίνει και όσα δεν έγιναν στο ΕΣΥ αλλά και τον ΕΟΠΥΥ. Τι θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αλλά και τι οδηγίες έδωσε ο πρωθυπουργός.  
Ακόμη και τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα προβλήματα στον τομέα της Υγείας με αποτέλεσμα να δώσει εντολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιταχύνει κάθε διαδικασία για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που ταλαιπωρούν καθημερινά τους ασθενείς. Ανδρέας Λυκουρέντζος και Μάριος Σαλμάς βρίσκονται όχι μόνο στο μικροσκόπιο των τροικανών που φθάνουν με άγριες διαθέσεις αλλά και στο μάτι του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος για τις κακές επιδόσεις του συγκεκριμένου υπουργείου.  
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που έγινε με αφορμή και την άφιξη της τρόικας της επόμενη εβδομάδα, ανέδειξε την μαύρη τρύπα στο υπουργείο Υγείας. Άλλωστε ελάχιστα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ενώ όσα προωθήθηκαν μόνο προβλήματα προκάλεσαν. 
Ο πρωθυπουργός με αφορμή τους ελέγχους που θα κάνουν οι τρόικανοί ζήτησε να επισπευσθούν όλα τα έργα στην υγεία, ώστε να μπορέσουμε να δείξουμε …καλό πρόσωπο στους δανειστές μας.  
Εξάλλου με βάση την ενημέρωση που έχουν λάβει οι αρμόδιοι, η τρόικα θα ζητήσει να ενημερωθεί για τον ΕΟΠΥΥ. Για τις οφειλές που έχει αυτή τη στιγμή και για τις πληρωμές που έχουν γίνει. Θέλει να μάθει για τον τελικό αριθμό των εργαζομένων στο φορέα αλλά και για τους συμβεβλημένους γιατρούς. 
Για την αποτελεσματικότητα του πακέτου παροχών στους ασφαλισμένους και αν αυτό έχει συμβάλει στη συνολική μείωση της δαπάνης.  
Για τα νοσοκομεία ζητά να μάθει όλα τα οικονομικά δεδομένα για καθένα ξεχωριστά. Για το αν μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες και το τι έγιναν τελικώς οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν. Για το αν έχουν προωθηθεί οι διαγωνισμοί και σε τι ποσοστό χρησιμοποιούνται τα γενόσημα.  
Όμως στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν και τα φάρμακα. Με βάση τα σημειώματα που έχουν αποστείλει ζητούν να μάθουν αν ολοκληρώθηκε η ανατιμολόγηση αλλά και τι έγινε με τις λίστες φαρμάκων. Τη θετική λίστα (με τα αποζημιούμενα σκευάσματα, την αρνητική αλλά και αυτή των ακριβών φαρμάκων.  
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι δανειστές μας ενημερώνονται για ένα προς ένα τα ζητήματα και ειδικά για το θέμα των φαρμάκων δε διστάζουν να ελέγχουν και την κάθε τιμή ξεχωριστά. 
Μάλιστα συνηθίσουν στις επισκέψεις τους στην Αθήνα να κάνουν την εμφάνισή τους και στο Γενικό Λογιστήριο ώστε να διασταυρώνουν τις όποιες πληροφορίες τους δίνονται από τα υπουργεία. 
Δήμητρα Ευθυμιάδου, IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: