Τι κι αν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης έχουν συντάξει αμέτρητα πορίσματα για τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες στα δημόσια νοσοκομεία. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καιρό τώρα παρατηρούσε αδιάφορα το τι συνέβαινε χωρίς να παρεμβαίνει. Μάλιστα πρόσφατα η Χρυσή Αυγή προκάλεσε αναταράξεις στο νοσοκομείο της Τρίπολης κάνοντας παράνομη έφοδο για να εντοπίσει αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες, γεγονός που στοίχησε τελικώς τη θέση στη διοικήτρια.
Με αυτά και μ αυτά ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να προωθήσει διατάξεις που προβλέπουν ειδικά μητρώα καταγραφής για τις αποκλειστικές νοσοκόμες και την απασχόλησή τους.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία και η τήρηση Μητρώου Αποκλειστικών Νοσοκόμων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) της χώρας, η ένταξη στο οποίο θα αποτελεί προϋπόθεση για εργασία σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική της συγκεκριμένης ΥΠΕ.
Για να εργασθούν στο μέλλον οι αποκλειστικές θα πρέπει να διαθέτουν και τα κριτήρια όπως νομιμοποιητικά έγγραφα, εμπειρία, βιβλιάριο υγείας κ.λ.π.
Να σημειωθεί ότι πορίσματα των επιθεωρητών που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς κατέγραφαν ακόμη και επικίνδυνες για τους ασθενείς καταστάσεις με αποκλειστικές νοσοκόμες που δεν πληρούσαν όχι μόνο τα απαραίτητα αλλά συχνά δεν γνώριζαν ούτε τα στοιχειώδη για την προστασία των ασθενών.
Δήμητρα Ευθυμιάδου, IATROPEDIA