Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Οι ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ. Κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στο ΣτΕ, υπέρ της δραστικής ουσίας και του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της επιστήμης και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, που ως σήμερα προέβαλλε το Υπουργείο Υγείας ως τροϊκανή επιταγή, στήριξε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ενάντια στην επιστημονική θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της ΥΑ και στις 1 Μαρτίου θα παρουσιάσει στο ΣτΕ την ύψιστη επικινδυνότητα του συγκεκριμένου νομοθετήματος, που ισχύει μόνο στην Ελλάδα και σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης.
Αιφνιδιαστική μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του ΦΣΑ, ο οποίος για πρώτη φορά έριξε τη μάσκα και δήλωσε δημόσια τον κρυφό του πόθο περί επιλογής της θεραπείας από το φαρμακοποιό και όχι το γιατρό, μέτρο καταδικαστέο επιστημονικά και δεοντολογικά, που ως σήμερα προβαλλόταν ως επιταγή της Τρόικας μόνο για την Ελλάδα.
Αν οι φαρμακοποιοί ήθελαν να γίνουν οι θεράποντες γιατροί των ασθενών στους οποίους δίδουν φάρμακα, τότε θα έπρεπε να σπουδάσουν στην Ιατρική Σχολή και όχι στη Φαρμακευτική. Σήμερα δε, η καθημέρα πράξη του Φαρμακείου λειτουργεί κυρίως με τη χορήγηση φαρμάκων από τους βοηθούς φαρμακείων. Ποιος θα αναλάβει τελικά την ευθύνη της θεραπείας του αρρώστου;
Αν η Πολιτεία θεωρεί ότι οι φαρμακοποιοί, στα πλαίσια πώλησης παντός είδους παραϊατρικών προϊόντων, προϊόντων αισθητικής, ορθοπαιδικών προϊόντων, έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν εκτός από την «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» και για τα θεραπευτικά σχήματα, τότε θα πρέπει η Πολιτεία να δώσει το ίδιο δικαίωμα και στους γιατρούς, δίπλα στην ιατρική παρακολούθηση, να ανοίξουν μικρά φαρμακεία στα ιατρεία τους και να πουλά ο καθένας προϊόντα που σχετίζονται με την ειδικότητά του.
Ο ΙΣΑ, ως πραγματικός θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας και με γνώμονα όχι μόνο την προάσπιση του κύρους και του έργου των ιατρών μελών του, αλλά και το συμφέρον των ελλήνων πολιτών, θα συνεχίσει τον αγώνα του.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                              ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: