Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τί αναφέρει η εταιρία ACTELION για το Tracleer και το Zavesca, η απάντηση του ygeia360.gr και το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ.


Από την εταιρεία ACTELION και συγκεκριμένα από τη νομικό σύμβουλο της εταιρείας, λάβαμε επιστολή, σχετικά με το δημοσίευμά μας, την Παρασκευή 22/2/2013, για την έλλειψη δύο ορφανών φαρμάκων της εταιρείας από τα φαρμακεία.
Το ygeia360.gr δημοσιεύει όπως οφείλει την επιστολή της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα και την επιστολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Λ. Παπαγεωργόπουλο προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, με την οποία επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ μας.
Η επιστολή της ACTELION PHARMACEUTICALS ΕΛΛΑΣ ΑΕ, έχει ως εξής:
«Καταρχάς, κατά παράβαση του νόμου έχει χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία σας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, χωρίς άδεια του δικαιούχου, το εμπορικό σήμα της Εταιρείας ACTELION, δίνοντας την παραπλανητική εντύπωση ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα προέρχεται από ή σε κάθε περίπτωση έχει την έγκριση της ACTELION.
Επιπλέον, παρατηρούμε ότι στο εν λόγω δημοσίευμά σας αναφέρεται πλήθος ανακριβειών, οι οποίες θίγουν το όνομα της εταιρείας ACTELION και προκαλούν σοβαρή ανησυχία/πανικό σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα και πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή του ανθρώπου ασθένειες, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει και επικοινωνούν με την Εταιρεία εκφράζονατς την έντονη ανησυχία τους:
1) Τα φάρμακα στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, Tracleer για πνευμονική υπέρταση και Zavesca για νόσο Gaucher, ανήκουν στην κατηγορία ορφανών φαρμάκων, δηλαδή απευθύνονται σε ελάχιστους ασθενείς με σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή τους νόσους.
2) Τα φάρμακα αυτά ουδέποτε ήταν στα ράφια φαρμακείων, δεδομένου ότι είναι, σύμφωνα με την έγκρισή τους πανευρωπαικά, σε «ελεγχόμενη διάθεση» και διατίθενται μόνο σε εκτέλεση ειδικού εντύπου διάθεσης, υπογεγραμμένου από τον θεράποντα ιατρό.
Κατά συνέπεια δεν «εξαφανίσθηκαν» από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων και των φαρμακείων των νοσοκομείων, όπως αναληθώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, διότι τα φάρμακα αυτά ουδέποτε βρίσκονταν ή βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων αυτών.
3) Οι τιμές στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα δεν υφίστανται και τα συγκεκριμένα φάρμακα (ορφανά και υψηλού κόστους) διατίθενται αποκλειστικά σε νοσοκομειακή τιμή, καθοριζόμενη από το Υπουργείο Υγείας, μειούμενη κατά 5% (υποχρεωτική έκπτωση).
Κατόπιν των ανωτέρω και με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας, ζητάμε με την παρούσα την άμεση διάψευση του περιεχομένου του δημοσιεύματός σας της 22/2/2013 στην ιστοσελίδα ygeia360.gr, με ανάρτηση του κειμένου της παρούσας επιστολής στο ίδιο σημείο του ιστοτόπου και με άμεση αναφορά σε αυτό.
Την επιστολή υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος της εταιρείας ACTELION κα. Κατερίνα Οικονομίδου
Η απάντηση του ygeia360.gr
Tο ygeia360.gr έχει στη διάθεσή του το έγγραφο του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο, με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2013 και αριθμό πρωτοκόλλου Γ24/31, προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, το οποίο επιβεβαιώνει το δημοσiευμά μας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Λ. Παπαγεωργόπουλος, αναφέρει ότι η εταιρεία Actelion γνωστοποίησε στον Οργανισμό ότι από τις 25 Φεβρουαρίου 2013 αποχωρεί από την ελληνική αγορά, αποσύροντας τα ορφανά φάρμακα και Tracleer Zavesca. Η εταιρεία, σύμφωνα με το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μ. Σαλμά, έχει ενστάσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων αυτών.
Οι αναγνώστες μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα...
Δείτε ΩΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ το έγγραφο.
Πηγή: YGEIA360

Δεν υπάρχουν σχόλια: