Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ανάστατη η κυβέρνηση από την υπό διαμόρφωση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κάπνισμα.

Ανάσταση είναι η κυβέρνηση, αλλά και οι εγχώριοι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή καπνού, εξαιτίας των "σκληρών" αντικαπνιστικών ρυθμίσεων τις οποίες περιλαμβάνει η υπό διαμόρφωση και διαβούλευση οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους χώρους και για τον περιορισμό του καπνίσματος μεταξύ των πολιτών των χωρών της Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένες ρυθμίσεις της εκκολαπτόμενης οδηγίας θα πλήξουν ευθέως την παραγωγή καπνού στην Ελλάδα και τα συναρμόδια υπουγεία έχουν αρχίσει ήδη επαφές με τα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και ορισμένων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, προκειμένου να απαληφθούν ή να "μαλακώσουν" ορισμένες από τις "επικίνδυνες" ρυθμίσεις.
Μεταξύ των ρυθμίσεων οι οποίες έχουν προκαλέσει την αναστάτωση στην ελληνική πλευρά είναι εκείνη η οποία απαγορεύει την απεικόνιση του λογότυπου και της φίρμας (ονομασίας) στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού και επιτρέπει μόνον την αναγραφή των συστατικών στοιχείων και της περιεκτικότητάς τους, ενώ ανησυχία προκαλεί επίσης εκείνη η ρύθμιση η οποία απαγορεύει οριστικά την παραγωγή, δικαίνηση και πώληση των λεπτών τσιγάρων, τύπου slim, καθώς και των λεγομένων αρωματικών τσιγάρων.
Τις σχετικές ενστάσεις της ελληνικής πλευράς αναμένεται να εκθέσει το απόγευμα της Πέμπτης 14 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στον επίτροπο Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ε.Ε. Τόνιο Μποργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και θεωρείται "σκληρός" αντικαπνιστής.
Βασίλης Βενιζέλος, YGEIA360

Δεν υπάρχουν σχόλια: