Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΠΕΙΚ: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.


Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης                       
Αθήνα 30 Απριλίου 2013 
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει πολλά από τα μέλη μας, που αποτελούν το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα, λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ και των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντί μας.
Παρά τις επανειλημμένες εντολές σας και τις ανάλογες δηλώσεις για την εξόφληση των παλαιών οφειλών και τις προσπάθειες του Υπουργού Υγείας για την υλοποίηση των εντολών σας, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα ευρώ (1€) έναντι των παλαιών οφειλών (μέχρι 31/12/21011). Ενώ ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη προ πολλού ολοκληρώσει τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, τα ταμεία προφασιζόμενα πότε έλλειψη προσωπικού, πότε αυθαίρετες ερμηνείες της νομοθεσίας και πότε διαδικαστικά "προβλήματα", δεν προχωρούν στην  εξόφλησή μας.
 Αλλά και για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ήδη έχουν συσσωρευτεί νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εμάς πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές διόρθωσης. Η παντελής έλλειψη μηχανισμού για τον έλεγχο και την εκκαθάριση των οφειλών του προς εμάς, σε συνδυασμό με τον κατά πολύ μεγαλύτερο όγκο υπηρεσιών που ουσιαστικά εκβιαστήκαμε να παρέχουμε προς τον ΕΟΠΥΥ, φοβόμαστε ότι πολύ σύντομα θα οδηγήσουν τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού να ξεπεράσουν τις λεγόμενες σήμερα παλαιές (ως 31/12/2011). Και αυτό το στηρίζουμε σε δύο γεγονότα:
  1. Ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να εξοφλεί επιλεκτικά υποχρεώσεις του προς άλλους πάροχους και
  2. η διαδικασία που δείχνει να επιλέγεται για την εκκαθάριση των λογαριασμών μας είναι τόσο χρονοβόρα, που στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτή δεν θα αρχίσει πριν την παρέλευση τριετίας.
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι παρατηρήσεις που είχαμε κάνει στον προηγούμενο Υπουργό Υγείας την περίοδο αρχικής οργάνωσης του ΕΟΠΥΥ, ότι με υλικά κατεδάφισης δεν είναι δυνατόν να κτίσεις καινούργιο κτίριο.
Επί πλέον ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στον συμψηφισμό των οφειλών μας σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔΟΥ με τα οφειλόμενα από την πολιτεία προς εμάς, παρά την υπόσχεση που μας είχε δώσει τον περασμένο Οκτώβριο.
Το τελευταίο διάστημα έχουν χυθεί πολύ μελάνι και "δάκρυα" για λίγους δημόσιους υπάλληλους, τους περισσότερους επίορκους ή υπόδικους για σοβαρά αδικήματα, που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους. Ο ιδιωτικός τομέας δυστυχώς μετρά εκατοντάδες χιλιάδες απολυμένους τα τρία τελευταία χρόνια. Όμως με την προαναφερθείσα κατάσταση και με την εδώ και κάποιους μήνες επιβολή, -αυθαίρετα και εναντίον κάθε έννοιας ανταγωνισμού-, συμμετοχής 30% και 50% στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ  που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές κλινικές, ακόμα και στο ποσό που αφορά την αποζημίωση εμφυτεύσιμων υλικών, είναι πολύ πιθανόν να μετρήσουμε μερικές ακόμα χιλιάδες απολυμένους και από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας η οποία οδηγείται σε οικονομική ασφυξία με υπαιτιότητα της πολιτείας.
Κύριε Πρόεδρε,
Για όλους αυτούς τους λόγους σας παρακαλούμε να επέμβετε, ώστε να μην οδηγηθούν πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου σε κλείσιμο και να κινδυνεύσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο στις κλινικές, όσο και στα συναφή επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Αναμένοντας την βοήθειά σας
Μετά τιμής
Γρ. Σαραφιανος
Α. Καρταπανης

Δεν υπάρχουν σχόλια: